NOS Nieuws

'Ziekenhuizen in Syrië zijn dagelijks een bewust doelwit'

  • AFP
  • EPA
  • AFP
  • EPA
  • Reuters

Aanvallen op ziekenhuizen zijn aan de orde van de dag in Noord-Syrië. Volgens correspondent Lex Runderkamp is er in de meeste gevallen sprake van een gerichte aanval. Bij een raketinslag in een ziekenhuis in Aleppo vielen vandaag ten minste 3 doden. Vorige week kwamen bij een aanslag op een kinderziekenhuis in de stad 50 mensen om.

"Ziekenhuizen aanvallen is een manier om mensen uit de stad te verdrijven", zegt Runderkamp. "De beste manier voor Assad om de stad in handen te krijgen, is als er zo weinig mogelijk mensen wonen. Ook broodfabrieken en waterinstallaties zijn vaak het doel. Alles om het leven onmogelijk te maken."

Het is niet alleen Assad. Beide partijen doen het.

Lex Runderkamp

Het tactisch uitkiezen van kwetsbare plekken gebeurt volgens Runderkamp al sinds het begin van de oorlog, vijf jaar geleden. "Alle grote, reguliere ziekenhuizen zijn allang aangevallen en verlaten. Waar we nu over spreken, zijn opgezette medische posten en geïmproviseerde veldhospitalen."

Het voornaamste deel van deze aanvallen wordt uitgevoerd door het regeringsleger van Assad. "Dat geldt voor 80 tot 90 procent van de aanslagen. Maar je ziet nu ook aanslagen op ziekenhuizen op plekken die in handen van de regeringskant zijn. Beide partijen doen het."

Opzettelijke aanvallen op ziekenhuizen in Syrië

In delen van Syrië geldt op dit moment een staakt-het-vuren. Maar terroristische bewegingen mogen aangevallen worden. Aleppo wordt momenteel gedomineerd door Jabhat al-Nusra, een strijdgroep die gelieerd is aan al-Qaida.

"Dus vindt de Syrische regering dat ze de stad mogen beschieten", zegt Runderkamp. Aleppo ligt al zeker anderhalve week onder vuur. Bij de luchtaanvallen zijn in totaal bijna 250 doden gevallen. Er zijn nog maar weinig artsen in de stad en veel burgers zijn gevlucht.

Oorlogsmisdaden

In Genève is op dit moment een VN-vredesoverleg bezig. ​VN-chef Ban Ki-moon benadrukte daar vandaag dat de opzettelijke aanvallen op medische faciliteiten oorlogsmisdaden zijn.

Volgens hem zijn er sinds het begin van de oorlog zeker 730 artsen en verpleegkundigen omgekomen bij aanvallen op ziekenhuizen en klinieken in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl