Het door MSF gesteunde al-Quds ziekenhuis in Aleppo na de luchtaanvallen vorige week
NOS Nieuws

VN-chef Ban: zeker 730 artsen en verpleegkundigen gedood in Syrië

Sinds het begin van de oorlog in Syrië zijn volgens VN-chef Ban Ki-moon zeker 730 artsen en verpleegkundigen omgekomen bij aanvallen op ziekenhuizen en klinieken. Hij benadrukte in de VN-Veiligheidsraad dat de opzettelijke aanvallen op medische faciliteiten oorlogsmisdaden zijn.

De leden van de raad hebben vandaag unaniem een resolutie aangenomen die alle partijen in de gewapende strijd opdraagt om ziekenhuizen, medische faciliteiten en medisch personeel te beschermen. Wie dat niet doet, moet ter verantwoording worden geroepen.

Het geweld in Syrië neemt de laatste tijd weer toe, vooral in Aleppo. In de grootste stad van het land werd vorige week opnieuw een ziekenhuis aangevallen waarbij tientallen doden vielen. Ook vandaag was het weer raak. Ban zei tegen de Veiligheidsraad dat zelfs oorlogen regels hebben en dat het tijd wordt om die na te leven en af te dwingen.

Voorzitter Peter Maurer van het Rode Kruis zei dat het herstellen van een medisch netwerk in Syrië jaren, zo niet decennia, gaat duren. "Menselijkheid in oorlog is wat we eisen", zei Maurer over de aanvallen op ziekhuizen en medisch personeel.

Volgens Médicins Sans Frontières (Artsen zonder Grenzen) worden burgers ter dood veroordeeld als de aanvallen op artsen en verpleegkundigen doorgaan. "We zitten in een dodelijke impasse", zei MSF-voorzitter en arts Joanne Liu. Ze riep de verschillende partijen op om te laten zien dat de resolutie geen holle retoriek is.

Liu noemde de aanvallen op ziekenhuizen een epidemie waardoor MSF steeds slechter zijn werk kan doen. Ziekenhuizen worden volgens haar systematisch aangevallen en belegerde gebieden wordt noodhulp ontzegd. "Het zoeken van medische hulp, moet geen doodvonnis zijn", zei Liu.

Ondertussen spreekt de speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, in Moskou met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Die laatste heeft gezegd dat hij hoopt dat er wellicht binnen enkele uren een staakt-het-vuren kan worden afgesproken voor Aleppo.

Gisteren sprak De Mistura met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Gèneve.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl