Matthijs de Ligt Pro Shots
NOS Voetbal

'Geen gek idee om De Ligt rust te gunnen en De Vrij op te stellen'

Het is al even geleden dat Matthijs de Ligt een interland miste. Op 9 november 2017 ontbrak de verdediger van Juventus voor het laatst in het elftal. De Ligt zat toen in Aberdeen op de bank tegen Schotland. Virgil van Dijk vormde het verdedigingscentrum met Karim Rekik. Daarna was De Ligt achttien interlands op rij basisspeler.

Afgelopen donderdag tegen Noord-Ierland leidde een fout van De Ligt niet voor het eerst in de laatste maanden tot een tegengoal en met Stefan de Vrij heeft bondscoach Ronald Koeman een goed alternatief achter de hand. Tijd voor een wissel zondag tegen Wit-Rusland?

"Geen gek idee om De Ligt rust te gunnen", zegt de 67-jarige Wim Rijsbergen, die samen met Arie Haan het verdedigingscentrum van het Oranje van het WK van 1974 vormde. "De Vrij is ook geweldig, heel degelijk, meer ervaren en neemt minder risico. Maar ik denk dat Koeman gewoon voor De Ligt en Van Dijk kiest. Die twee zijn de eersten die hij noteert bij het maken van een opstelling. Daarna komen de andere negen."

Al een jaar wachten voor De Vrij

De Vrij ontbrak bij de vorige interlandperiode vanwege een blessure en heeft inmiddels al een jaar geen interland meer gespeeld. De 27-jarige verdediger van Internazionale, 37-voudig international, speelde zijn laatste interland op 16 oktober vorig jaar tegen België (1-1).

Stefan de Vrij in zijn laatste interland tegen België Pro Shots

Ruud Krol, de linksback van 1974 en centrale verdediger van 1978, twijfelt, maar voelt toch meer voor De Ligt het vertrouwen geven dan voor een wissel. "De Vrij doet het goed bij Inter, dus het zou kunnen", aldus Krol. "Maar spelen is altijd goed voor De Ligt, zeker nu hij niet in normale doen is. Dan heeft hij wat vertrouwen nodig."

Moeilijk in Italië

De 20-jarige De Ligt maakt een moeilijke periode door bij Juventus. Eind augustus werd hij door een blessure van Giorgio Chiellini vroeger dan gepland voor de leeuwen gegooid in de topper tegen Napoli (4-3) en zakte hij als medeschuldige aan drie tegendoelpunten door het ijs.

De Ligt herstelde zich daarna enigszins, maar afgelopen zondag, in opnieuw een topper tegen het Inter van De Vrij, overtuigde hij andermaal niet. Met een merkwaardige handsbal veroorzaakte hij een strafschop, die door Lautaro Martínez werd benut. Gelukkig voor hem won Juventus alsnog met 2-1.

Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij Pro Shots

Krol volgt het Italiaanse voetbal als oud-speler van Napoli (1980-1984) nog op de voet. "Hij heeft aanpassingsproblemen", zegt Krol. "Een andere cultuur, ander eten, andere taal, ander voetbal. Vooral met de dekking heeft hij problemen."

"Ook zonde dat Chiellini geblesseerd raakte. Met Chiellini en Leonardo Bonucci had hij twee internationals voor zich van wie hij nog veel kan leren en dan had hij langzaam gebracht kunnen worden. Nu is dat proces versneld."

De problemen van De Ligt zijn voor de 70-jarige Krol, gezien zijn eigen ervaring, niet herkenbaar. Krol verkaste in 1980 van Ajax naar Napoli. "Maar ik was dan ook al 31", zegt hij. "Ik had alleen de eerste twee wedstrijden problemen met de taal. Dan is het moeilijk organiseren. Toen ben ik heel snel Italiaans gaan leren en ging het beter."

Ongelukkige momenten in Oranje

Ook in Oranje stapelen de ongelukkige momenten van De Ligt zich op. Tegen Noord-Ierland werkte hij eerst slecht weg en vervolgens liet hij zich in de lucht aftroeven door Josh Magennis. Ook deze tegengoal had uiteindelijk geen fatale gevolgen, want Oranje won alsnog met 3-1.

"Het kan niet, maar het gebeurt weleens", sprak bondscoach Ronald Koeman zalvend. "Hij was niet alert, maar eigenlijk was het hele elftal niet alert", zegt Krol.

Matthijs de Ligt na de openingsgoal van Noord-Ierland Pro Shots

In september leverde een ongelukkige handsbal van De Ligt al een Duitse strafschop op en afgelopen zomer was hij in de finaleronde van de Nations League betrokken bij beide tegengoals. Tegen Engeland veroorzaakte hij na een slordigheid een penalty en tegen Portugal werd hij door de benen gespeeld, waarna Gonçalo Guedes scoorde.

"Niemand is foutloos", zegt Rijsbergen. "Hij maakt nu een paar foutjes, maar elke verdediger maakt dit weleens mee. Van Dijk heeft ook zijn leergeld betaald. Bij Koeman is De Ligt in goede handen, de ideale man om hem wegwijs te maken. Dat kan net het verschil maken."

'Geen zorgen, De Ligt komt hier uit'

"Ik ben zelf ook jong geweest", zegt Rijsbergen. "Bij Feyenoord vroeger speelde ik met Theo Laseroms en Rinus Israël. Die scholden me helemaal verrot als ik een fout maakte. Dan zorgde ik wel dat ik geen fout meer maakte. Als je dat tegenwoordig doet, staat de volgende dag een zaakwaarnemer op de stoep."

Rijsbergen wanhoopt niet over De Ligt. "Met Virgil van Dijk vormt hij het duo achterin voor de komende jaren. Het zijn twee geweldige verdedigers met een grote toekomst. Het beste dat er is, de top van Europa, van de wereld."

"De Ligt heeft de kwaliteit en de mentaliteit", zegt Krol. "Ik maak me geen zorgen. Hij komt hier wel uit."

STER reclame