Oranje verlost zichzelf in slotfase uit greep van stugge Noord-Ieren

Bekijk hier de samenvatting van Nederland - Noord-Ierland (3-1)

Het Nederlands elftal heeft in de EK-kwalificatie goede zaken gedaan door met 3-1 te winnen van Noord-Ierland. In een lange tijd gezapig duel in Rotterdam zorgden Luuk de Jong en Memphis Depay pas in de blessuretijd van de tweede helft voor de bevrijdende treffers.

Het is voor Oranje de vierde zege in de kwalificatiereeks voor het EK van 2020. Met twaalf punten uit vijf wedstrijden is Nederland de nieuwe koploper in groep C. In punten staat Nederland weliswaar gelijk met Duitsland en Noord-Ierland, maar op grond van het onderlinge resultaat mag Oranje zich koploper noemen.

Saaie eerste helft

Bondscoach Ronald Koeman koos in zijn basisopstelling onder meer voor Steven Bergwijn en Marten de Roon. Dat hield in dat Donyell Malen en Donny van de Beek op de bank begonnen.

Georginio Wijnaldum (links) en Memphis Depay balen na een gemiste kans

In de eerste helft viel in De Kuip amper iets te beleven. Nederland was nauwelijks in staat een gaatje te vinden in de verdediging van de Noord-Ieren, die geen moment van plan waren om het spel te maken.

Veel verder dan een mislukte poging van Virgil van Dijk en een kopbal van Georginio Wijnaldum kwam de thuisploeg voor rust niet.

Oranje op achterstand

Na bijna zeventig minuten tekende Steven Bergwijn voor de tot op dat moment grootste Nederlandse kans. De PSV-aanvaller kreeg de bal na een fraai wippertje van Memphis Depay niet langs de keeper. Even later was ook Wijnaldum in de buurt van een doelpunt.

Op dat moment had Koeman al twee keer gewisseld: Van de Beek kwam voor De Roon en Malen verving Ryan Babel.

Die ingreep kon echter niet voorkomen dat Noord-Ierland een kwartier voor tijd de leiding nam. Na een van de spaarzame Noord-Ierse aanvallen zag Josh Magennis kans om Jasper Cillessen met een kopbal te verschalken.

Ronald Koeman coacht Oranje in het treffen met Noord-Ierland

Na die voor Nederland fikse tegenvaller volgde een enerverende slotfase. Vijf minuten na de Noord-Ierse treffer viel de gelijkmaker. Een goede voorzet van Malen werd door Memphis koeltjes tot doelpunt gepromoveerd.

In de blessuretijd trok Oranje de drie punten toch over de streep. De ingevallen De Jong tekende op curieuze wijze voor de 2-1, waarna Memphis in de 94ste minuut aan alle onzekerheid een einde maakte door de 3-1 binnen te werken.

Nu tegen Wit-Rusland

Zondag wacht het volgende kwalificatieduel voor het Nederlands elftal, op bezoek bij Wit-Rusland. De kwalificatiereeks wordt in november afgesloten met wedstrijden tegen Noord-Ierland (uit) en Estland (thuis).

Bekijk hieronder de stand in de poule. De nummers één en twee plaatsen zich voor het EK.