Door Turkije gesteunde Syrische strijders in het noordoosten van Syrië
NOS Nieuws

Erdogan: 'Ik zet geen stap terug' uit Noordoost-Syrië

President Erdogan van Turkije negeert de waarschuwingen van landen uit de EU en de Verenigde Staten. In een toespraak zei hij "geen stap terug" te zetten uit Noordoost-Syrië, waar hij woensdag een offensief is begonnen over de grond en door de lucht. Erdogan, die "een veilige zone" wil creëren in het gebied, zegt door te vechten totdat de Koerdische milities 32 kilometer verwijderd zijn van de Turkse grens.

De Turkse aanval is internationaal scherp veroordeeld. De Verenigde Staten en verschillende Europese landen menen dat Erdogan afstevent op een nieuwe humanitaire ramp en dreigen met sancties. Vicepremier De Jonge heeft aangekondigd dat Nederland de wapenexport naar Turkije opschort, zolang de militaire operatie voortduurt. Maandag vergaderen Europese ministers over het conflict.

Regio ontwricht: duizenden vluchtelingen

Turkije heeft het naar eigen zeggen alleen gemunt op Koerdische strijdkrachten, maar de Turkse acties hebben een ontwrichtend effect op de hele regio. Volgens de Verenigde Naties zijn er zeker 100.000 mensen op de vlucht geslagen. Een ziekenhuis in Tal Abyad in Noordoost-Syrië moest noodgedwongen sluiten vanwege het geweld.

Ondertussen slaan Syrische gezinnen massaal op de vlucht. Ze weten niet waar ze naartoe moeten:

Syrische gezinnen slaan op de vlucht: 'We weten niet waarheen'

Het Turkse ministerie van Defensie zei vanmiddag dat er 342 Koerdische strijders zijn gedood. De Koerdische strijdkrachten hielden het zelf op 22 doden. Aan beide kanten zijn burgerslachtoffers gevallen, al is het op dit moment onmogelijk precies te zeggen hoeveel.

Islamitische Staat ziet kans schoon

Chaotisch was het in de stad Qamishli, waar volgens Syrische Koerden vijf jihadisten van Islamitische Staat ontsnapten uit een gevangenis. Ze zagen hun kans schoon na een bombardement in de buurt, zegt de woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

In dezelfde stad is ook een grote explosie geweest. Volgens de SDF ging het om een autobom. Een Koerdisch persbureau zegt dat in een van de auto's een zelfmoordterrorist zat. Later kwamen er berichten naar buiten dat de aanslag zou zijn opgeëist door Islamitische Staat. De Koerdische strijdkrachten in het gebied hadden al gezegd dat IS zijn activiteit in het gebied heeft verhoogd sinds de Turkse inval.

Er is een opstand verijdeld in een kamp in al-Hol waar 70.000 vrouwen en kinderen verblijven. Vrouwelijke aanhangers van Islamitische Staat probeerden, gewapend met stokken en stenen, de poort uit te komen.

In deze video is te zien hoe bewakers van het kamp vrouwen in zwarte, bedekkende kleding achterna zitten:

'IS-vrouwen dreigen te ontsnappen uit kamp Al-Hol'

Het kamp zou gedomineerd worden door radicale IS-vrouwen. De Koerdische leiding zegt al langer moeite te hebben de orde te bewaren in het kamp en om de nodige humanitaire hulp te bieden. Veel hulporganisaties zijn gevlucht. Artsen zonder Grenzen en Save the Children zijn nog wel aanwezig.

Eerder was al duidelijk dat IS-gevangenen kunnen ontsnappen door chaos als gevolg van de Turkse aanval in het gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl