Mosul, ooit de hoofdstad van de zelfbenoemde Islamitische Staat
NOS Nieuws

Beheerder haatzaaiende IS-groep aangehouden in Uithoorn

In Uithoorn heeft de politie gisteren een vrouw gearresteerd die een belangrijke rol speelt in een IS-groep op het sociaal medianetwerk Telegram. Deze groep, GreenB1rds draagt het gedachtegoed uit van IS en roept op tot de gewapende jihad.

De politie vermoedt dat de vrouw een van de beheerders is van de groep. Ze wordt verdacht van het aanzetten tot een terroristisch misdrijf, het verspreiden van opruiende jihadistische geschriften en deelname aan een terroristische organisatie.

Ook wordt zij verdacht van het geven van hulp bij training voor een terroristisch misdrijf. Tegen haar loopt al een strafzaak omdat ze zich in 2015 in Syrië bij IS zou hebben aangesloten.

Bomgordel

In de Telegram-groep worden berichten van het persbureau van Islamitische Staat gedeeld. Ook staat er een filmfragment op waarin te zien is dat een vrouw een zelfmoordaanslag pleegt en wordt uitgelegd hoe je een bomgordel maakt.

De politie heeft de woning van de vrouw doorzocht en heeft beslag gelegd op gegevensdragers, een IS-vlag, een verboden stroomstootwapen, pepperspray en mobiele telefoons. Ook is een contant geldbedrag van meer dan 1000 euro in beslag genomen.

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft de vrouw voor twee weken in bewaring gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl