De politie heeft onderzoek gedaan naar een verdacht pakketje bij de Sint-Vituskerk in het centrum van Hilversum. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft onderzoek gedaan en er is gebleken dat er geen explosief in het pakket zit.

Op foto's is te zien dat er bij de kerk een zwarte koffer lag. Nadat het pakket was gevonden, zette de politie de omgeving breed af. Nu is vastgesteld dat het loos alarm was, wordt de afzetting verkleind. Er wordt nog wel onderzocht waar de koffer vandaan komt.

Er lopen sinds de melding vanmorgen veel agenten bij de kerk rond en volgens omwonenden vloog in de buurt ook een politiehelikopter. De dienst van 11.00 uur ging niet door. De pastoor laat weten dat hij vlak voor die tijd aankwam bij de kerk en toen hing het lint er al.

Dreigement

Volgens burgemeester Pieter Broertjes is de politie met zo veel agenten aanwezig vanwege een dreigement een paar weken geleden. De kerk dook toen volgens De Gooi- en Eemlander op in een bewerkte foto van Islamitische Staat in de IS-groep Greenb1rds op Telegram.

Op een bewerkt plaatje staat de Hilversumse kerk in brand en er is een explosie te zien terwijl een zwaarbewapende man toekijkt. "We zijn gekomen om jullie af te slachten", staat erbij. "We moesten vanwege de dreiging elke twijfel zien weg te nemen", zegt Broertjes. Er bleek niets aan de hand, zegt hij. "De koffer was leeg."

PVV-voorman Wilders deelde de afbeelding van de exploderende kerk op Twitter. "IS bedreigt Nederland vanwege boerkaverbod. Tuig", schreef hij erbij.

De pastoor snapt wel dat er vanwege die foto nu wordt opgeschaald, zegt hij. "Ik kan me goed voorstellen dat ze hier met voorzichtigheid op reageren."

STER reclame