Syrische strijdkrachten rijden in de buurt van de Turkse grens
NOS NieuwsAangepast

Republikeinen in VS keren zich steeds nadrukkelijker tegen Turkse inval

In de Verenigde Staten groeit de onvrede over de Turkse inval in het noordoosten van Syrië. In het Huis van Afgevaardigden hebben nu ook 29 Republikeinen aangekondigd sancties te willen afkondigen tegen Turkije. Gisteren deden Democraten een soortgelijke oproep, net als Europese landen. Trump suggereerde dat hij wel wil bemiddelen tussen de Koerdische milities en Turkije.

Toch distantiëren Republikeinen in het Huis zich steeds nadrukkelijker van hun president en partijgenoot Trump, die indirect toestemming gaf voor de inval door maandag plotseling aan te kondigen Amerikaanse troepen uit het noorden van Syrië terug te trekken.

Eerder lieten prominente Republikeinen als Kevin McCarthy, Steve Scalise en Lindsey Graham zich negatief uit over het besluit van Trump en het daaropvolgende offensief van Turkije. Met de inval wil de Turkse president Erdogan de Koerdische YPG-milities die volgens hem zijn gelinkt aan terreurorganisatie PKK verzwakken.

Bekijk in onderstaande video wat Turkije wil bereiken met de inval in het noorden van Syrië:

Wat wil Turkije met het offensief in Noord-Syrië bereiken?

Vanwege de Turkse aanval zijn volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, tienduizenden mensen op de vlucht geslagen. Het Turkse ministerie van Defensie verkondigde gisteren dat er 181 doelen onder vuur waren genomen. Daarbij zouden meer dan honderd "terroristen" zijn omgekomen.

Trump zei afgelopen nacht tegen journalisten ook niet achter de aanval te staan. Maar volgens hem wil het Amerikaanse volk ook niet dat er opnieuw troepen naar Syrië worden gestuurd.

"De Koerden en Turken vechten al 200 jaar met elkaar", zei Trump op Twitter. "En IS is voor 100 procent verslagen, dus we hebben onze taak al perfect uitgevoerd." Volgens Trump zijn er nu drie opties voor de VS: weer het leger sturen, Turkije "heel hard" raken met economische sancties of als bemiddelaar optreden tussen Turkije en de Koerdische milities in het noordoosten van Syrië.

Tegenover journalisten zei hij een voorkeur te hebben voor die laatste optie:

'Ik hoop dat we kunnen bemiddelen'

De VN-Veiligheidsraad kon het gisteren niet eens worden over een eenduidig standpunt over de Turkse inval. De vijf Europese landen willen dat Turkije wordt opgedragen te stoppen met de actie, terwijl Rusland oproept tot een dialoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl