Tienduizenden burgers op de vlucht in Noord-Syrië, honderdduizenden lopen gevaar'
Door de Turkse aanval in het noorden van Syrië zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen, zegt de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR. Alle betrokken partijen worden opgeroepen internationale rechtsregels te respecteren en hulporganisaties hun werk te laten doen.
"Honderdduizenden burgers in Noord-Syrië lopen nu gevaar. Burgers en civiele infrastructuur mogen geen doelwit zijn", stelt VN-vluchtelingentopman Filippo Grandi. Hij wijst erop dat de temperaturen in het oorlogsgebied snel dalen. Daardoor is het volgens Grandi nog meer van belang dat hulporganisaties de vluchtelingen kunnen bereiken.
Vijftien internationale hulporganisaties, waaronder Oxfam International, doen een soortgelijke oproep. In het noordoosten van Syrië zijn naar schatting meer dan 1,5 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp. Door de gevechten en bombardementen moeten hulporganisaties hun werk staken of verplaatsen, omdat ze niet langer veilig kunnen werken.
Vanmorgen hebben tientallen hulpverleners van internationale organisaties Syrië verlaten. Bij het passeren van de grens met Turkije zeiden sommigen dat ze met tegenzin vertrokken, maar dat hun werkgevers daarvoor opdracht hebben gegeven.
Het was een onrustige nacht in het noorden van Syrië:
De UNHCR zegt dat er als gevolg van de jarenlang durende oorlog zo'n 5,6 miljoen Syriërs naar het buitenland zijn gevlucht. Van hen verblijven er naar schatting 3,6 miljoen in Turkije.
President Erdogan wil het overgrote deel van deze groep naar Noord-Syrië overbrengen. De UNHCR en de andere hulporganisaties vinden dat terugkeer alleen op vrijwillige basis mag plaatsvinden en alleen als de situatie veilig is.
Het lijkt erop dat de Turkse grondtroepen en pro-Turkse milities nog weinig vorderingen hebben gemaakt. Op de tweede dag van het offensief zou een dorp op Koerdische YPG-strijders zijn veroverd. Andere steden en dorpen langs de grens worden vanuit de lucht en door artillerie bestookt.
Volgens het Turkse ministerie van Defensie zijn 181 doelen onder vuur genomen. Daarbij zouden meer dan honderd "terroristen" zijn omgekomen. Omgekeerd zouden Koerdische strijders Turkse dorpen aan de andere kant van de grens beschieten. Ook daar zouden doden en gewonden zijn gevallen.
Premier Rutte vindt dat Turkije moet stoppen met het offensief in Syrië: