Een wrakstuk van de MH17
NOS Nieuws

Geruime tijd uitgetrokken voor zittingen zaak-MH17 op Schiphol

Voor de behandeling van de rechtszaak tegen de MH17-verdachten wordt ruim een jaar uitgetrokken. De rechtbank Den Haag meldt dat tussen maart 2020 en april 2021 verschillende periodes zijn gereserveerd in het Justitieel Complex Schiphol.

In die periode is het complex 25 weken gereserveerd voor de MH17-zaak. Een precieze inhoudelijke planning is er nog niet.

De rechtszaak tegen de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 wordt een van de grootste en meest beladen Nederlandse strafprocessen ooit. Voor de zaak moest zelfs de wet worden aangepast: het is mogelijk gemaakt om delen van de strafzaak in het Engels te behandelen. En bij hoge uitzondering mogen verdachten de zaak 'bijwonen' via een videoverbinding met het buitenland.

Het internationale onderzoeksteam JIT denkt dat het Russische leger en zelfs een hoge functionaris in het Kremlin betrokken waren bij het leveren van de Buk-raket waarmee vlucht MH17 boven Oekraïne is neergehaald. Maar de Russische president Poetin heeft keer op keer ontkend dat zijn land betrokken was.

De kans dat de verdachten uit eigen beweging in de rechtszaal zullen verschijnen wordt overigens als nihil beschouwd. In juni maakte het JIT bekend dat er vier mensen worden vervolgd. Ze zijn op internationale opsporingslijsten geplaatst.

Oekraïense president zegt medewerking toe

Naast het juridische onderzoek naar de ramp, komt er ook een feitenonderzoek naar de rol van Oekraïne. Een belangrijke vraag is waarom het luchtruim open was. De Oekraïense president Zelensky heeft bij een bezoek van minister Blok van Buitenlandse Zaken vandaag de medewerking bij dit onderzoek toegezegd.

Vorige maand werd bekend dat Oekraïne een vijfde belangrijke verdachte, Vladimir Tsemach, had overgedragen aan Rusland in het kader van een gevangenenruil. Daarmee lijkt de kans verkeken dat hij ooit voor de rechter komt.

Tsemach stond ruim twee maanden geleden voor het eerst voor de rechter. Nieuwsuur maakte daar deze reportage over:

Wat weet Vladimir Tsemach over MH17?

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde eerder al dat de regering in Kiev het luchtruim boven het oostelijke strijdgebied had moeten sluiten. In het onderzoek wordt ook een deel van het Russische luchtruim meegenomen, liet Blok weten in een persverklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl