Grote providers investeren flink in sneller internet, strategie verschilt
KPN en VodafoneZiggo, de twee grootste providers op het gebied van vast internet, zijn allebei druk bezig om klanten te voorzien van snellere verbindingen. Daarbij kiezen de providers voor een verschillende strategie.
VodafoneZiggo heeft vandaag aangekondigd dat het de komende maanden steden gaat voorzien van 1 Gigabit internet downloadsnelheid (50 Megabit upload). Daarbij benadrukt de provider dat het "gigabit zonder graven" aanbiedt. Ze willen daarmee aangeven dat ze geen glasvezelkabels hoeven aan te leggen om de snelheid te verhogen.
Dat is een steek richting KPN, die in januari opnieuw begonnen is met de aanleg van glasvezel in diverse steden. De impuls begon in 2017 met de aanleg van glasvezel in buitengebieden. In de jaren daarvoor was het aantal aansluitingen juist gedaald. Onderzoeksbureau Stratix ziet de stijging van nieuwe aansluitingen terugkomen in de cijfers en de verwachting is dat dit alleen maar meer wordt in 2020.
KPN en VodafoneZiggo reageren continu op elkaar. Dan doet de een wat, dan weer de ander.
"Het is een spelletje van haasje over, eigenlijk iets wat je al heel lang ziet in die sector", zegt Tim Poulus, financieel analist bij bij onderzoeksbureau Telecompaper. "Je hebt twee infrastructuren die allebei technische mogelijkheden hebben om de boel op te waarderen. KPN en VodafoneZiggo reageren continu op elkaar. Dan doet de een wat, dan weer de ander."
Glasvezel in de Randstad
Uit gegevens van Stratix blijkt dat de buitengebieden inmiddels goed worden bediend, zeker in de oostelijke helft van Nederland. Ook steeds meer steden zijn aan de beurt. Maar ondanks de hernieuwde 'glasvezelgolf' profiteert de Randstad hier maar deels van. Samen met KPN investeert T-Mobile in Den Haag. In Rotterdam is een lokale partij bezig, L2Fiber. Maar nieuwe aanleg in Utrecht en Amsterdam blijft vooralsnog uit. Dat komt onder meer doordat glasvezel in de historische binnensteden lastig is aan te leggen.
VodafoneZiggo is wel van plan ook die steden te voorzien van 1 Gigabit. Het netwerk van de provider bestaat voor zo'n 97 procent uit glasvezel, maar het gedeelte vanaf de wijkkast tot aan de woningen is kabel en het bedrijf lijkt niet van plan dit te veranderen. In plaats daarvan heeft het geïnvesteerd in nieuwe technologie die gebruikmaakt van de kabel die al in de grond ligt.
KPN biedt op dit moment nog geen 1 Gigabit aan, het bedrijf zegt dat "in de toekomst hogere snelheden mogelijk worden". Wie dit bij VodafoneZiggo wel gaan afnemen betaalt de hoofdprijs: 99,50 euro per maand. Naast internet krijgt de klant ook een vaste telefoonverbinding en het uitgebreidste tv-pakket. "Dit gaat niet veel effect hebben op de markt", denkt Poulus. "Die prijs zullen ze wel gaan verlagen."
Kleinere providers zijn al langer bezig met gigabit-snelheden voor een lagere prijs. Zo bieden Jonaz en Tweak voor 40 euro 1 Gbit aan zonder tv en telefonie. Deze laatste partij is zelfs testen aan het doen met 10 Gigabit. Maar het aanbod van deze partijen is niet landelijk beschikbaar. VodafoneZiggo zegt wel de ambitie te hebben om hun 1 Gbit-aanbod landelijk aan te gaan breiden.
Een miljoen huishoudens
KPN heeft eind vorig jaar gezegd de komende drie jaar één miljoen huishoudens te gaan voorzien van glasvezelinternet. "In de hoogtijdagen van de glasvezelaanleg zat het aantal nieuwe aansluitingen per jaar op 400.000 tot 500.000, die kant lijkt het weer op te gaan", zegt David Yoshikawa van Stratix.
"Maar dan kost het alsnog tien jaar om de rest van Nederland van glasvezel te voorzien", gaat Yoshikawa verder. "De vraag is wat er na 2021 - tot dan loopt de ambitie van KPN - gaat gebeuren." Een woordvoerder van KPN zegt dat na het aansluiten van de 1 miljoen huishoudens het bedrijf "doorgaat met het uitrollen van glasvezel".
Als ze elkaar constant uitdagen, kost dat veel geld en dat vinden de aandeelhouders niet leuk.
In Nederland is door de grootte van KPN en VodafoneZiggo sprake van een duopolie. Dat levert ook een negatief effect op, zegt Poulus. "De technologie die VodafoneZiggo gebruikt om de snelheid te verhogen (DOCSIS 3.1) is al een paar jaar beschikbaar, hadden ze dat niet eerder kunnen aanleggen? En voor KPN geldt hetzelfde met glasvezel, daar zijn ze een tijdje mee gestopt."
Volgens Poulus heeft het uiteindelijk te maken met de aandeelhouders. "Als ze elkaar constant uitdagen, kost dat veel geld en dat vinden de aandeelhouders niet leuk. Die willen dividend ontvangen."