ANP
NOS Nieuws

Steeds meer glasvezel in de buitengebieden, Randstad blijft achter

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

De spade om glasvezelverbindingen (met sneller internet) bij mensen thuis te brengen gaat weer vaker de grond in dan een paar jaar geleden. Vandaag wordt de mijlpaal van de drie miljoenste aansluiting bereikt in het Gelderse Aalten, in het bijzijn van staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken.

De 'glasvezelgroei' in Nederland liet vorig jaar een stijgende lijn zien, blijkt uit cijfers van adviesbureau Stratix. Het gaat hierbij om het aantal aansluitingen, niet abonnees. Minder dan de helft van de huishoudens die toegang hebben (46 procent) zijn ook daadwerkelijk glasvezelabonnee.

Aantal glasvezelaansluitingen in Nederland

Jaar (eind) Aantal aansluitingen Stijging
2013 2.002.000 483.000
2014 2.393.000 391.000
2015 2.581.000 188.000
2016 2.698.000 117.000
2017 2.830.000 132.000
2018 3.005.000 175.000

Glasvezel wordt gezien als een belangrijk onderdeel om het Nederlandse internetnetwerk sneller en daarmee toekomstbestendig te maken. Het is daarnaast nodig voor de uitrol van 5G, de opvolger van ons huidige mobiele netwerk.

"In 2018 is een aantal rijke buitenlandse partijen gaan investeren in de Nederlandse markt", verklaart Hendrik Rood van Stratix de stijgende lijn. Dat gaf de ontwikkeling een nieuwe impuls, zegt hij. "Hierna reageerde KPN met het bericht dat zij de komende drie jaar een miljoen glasvezellijnen gaan aanleggen."

Inhaalslag in buitengebieden

Die inhaalslag is de afgelopen anderhalf jaar vooral gemaakt in de buitengebieden, denk aan minder bevolkte plekken in Overijssel, Drenthe en Groningen. Op de Glaskaart van Stratix is te zien dat met name in de provincie Overijssel het aantal huizen met een aansluiting boven de 80 procent zit. In Zeeland zijn er juist nog weinig aansluitingen.

De druk om glasvezel in buitengebieden aan te leggen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat komt doordat de bestaande verbindingen die daar liggen vaak ontzettend traag zijn waardoor bijvoorbeeld een video op YouTube kijken al lastig is. Rood verwacht dat de komende twee jaar vrijwel alle buitengebieden in Nederland toegang zullen krijgen.

Ik denk dat het langer dan tien jaar duurt voordat heel Nederland over is op glasvezel, als dat al gebeurt.

Erik Compter, glasvezelspecialist bij Telecompaper

Nu zit Nederland op drie miljoen aansluitingen, maar daarmee zijn we er nog lang niet. Volgens een schatting van Stratix zitten er nog vijf miljoen huishoudens zonder. Rood: "Wat dan resteert zijn vooral de grote en de middelgrote steden, met name ook de Randstad", zegt hij. En de steden van glasvezel voorzien is een ingewikkeld karwei, vooral vanwege de logistiek.

"Ik denk dat het langer dan tien jaar duurt voordat heel Nederland over is op glasvezel, als dat al gebeurt", zegt glasvezelspecialist Erik Compter van onderzoeksbureau Telecompaper. "We zitten nu op 38 procent van de Nederlandse huishoudens, daar is 15 jaar over gedaan."

De overige 60 procent zit grotendeels in stedelijke gebieden, ziet ook Compter. "Daar is de aanleg minder rendabel en is de motivatie om aan te leggen lager." Dat ligt niet alleen aan de logistiek, maar ook aan het feit dat er in de Randstad al een heel goed (en dus snel) breedband-aanbod is. "En het maakt de eindgebruiker niet zo uit of hij glasvezel heeft of kabel van Ziggo."

Hoewel de druk om in de Randstad glasvezel aan te leggen lager is, moet het uiteindelijk ook daar gebeuren, vindt Ton Koonen, hoogleraar breedbandnetwerken aan de TU Eindhoven. Volgens hem is glasvezel noodzakelijk in de toekomst.

"Er is in Nederland steeds meer behoefte aan snel internet", zegt hij. "Zo wordt de analoge tv vervangen door digitaal, wat via het internet loopt. En we gaan naar de situatie toe dat je met steeds hogere resolutie televisie kijkt."

Hoe hoger de resolutie, hoe meer data er moet worden verstuurd. En daarvoor is glasvezel bij uitstek geschikt. Koonen: "Het heeft vrijwel onbegrensde mogelijkheden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl