Het grootste zonnepark van Nederland, Zonnepark Midden-Groningen
NOS Nieuws

Tennet breidt stroomnet uit voor 7 miljoen zonnepanelen

  • Heleen Ekker en Mattijs van de Wiel

  • Heleen Ekker en Mattijs van de Wiel

Tennet stopt nog eens 215 miljoen euro in het elektriciteitsnet, bovenop de miljarden die al eerder werden aangekondigd. Hierdoor komt er extra capaciteit op het stroomnet voor 7 miljoen zonnepanelen. De extra stroomcapaciteit is hard nodig, want op dit moment kan er vrijwel niks meer bij.

Het elektriciteitsnet zit op dit moment bijna helemaal "op slot", laat Tennet weten aan de NOS. Dat is een groot probleem, want overal in Nederland zijn mensen nu bezig met verduurzaming. Zonneparken schieten als paddenstoelen uit de grond, steeds meer burgers richten energiecoöperaties op, en een groeiend aantal dorpen en gemeenten wil snel energieneutraal worden.

"Op dit moment betekent dit dat op sommige plekken in Nederland zonneparken helaas niet kunnen worden aangesloten", zegt Ben Voorhorst van Tennet. "Zonneparken vragen om heel veel extra aansluitcapaciteit."

Omdat het jarenlang duurt om een windpark te bouwen, kunnen netbeheerders zich daar goed op voorbereiden. Maar zonneparken worden veel sneller tot stand gebracht. De komst van grootschalige zonneparken op de grond heeft netbeheerders verrast. Zo komt deze maand het grootste zonnepark van Nederland gereed, Zonnepark Midden-Groningen, vlakbij Kolham. Dit park telt 320.000 zonnepanelen en is 103 hectare groot (ongeveer 140 voetbalvelden).

  • NOS
    Zonnepark Kolhalm telt 320.000 zonnepanelen
  • NOS
    Het park is 103 hectare groot, dat zijn ongeveer 140 voetbalvelden

"Het is nu nog het grootste zonnepark van de Benelux", zegt projectmanager Hans Nillessen. "Maar er is al een vergunning afgegeven voor een park dat nog net iets groter is in de buurt. Het gaat heel hard." De aanleg van dit zonnepark is in februari begonnen, over een paar weken gaan de panelen aan. "Wij wisten van het ruimtegebrek op het stroomnet", zegt Nillessen. "Daarom hebben we vooraf een rechtstreekse aansluiting op het hoofdnetwerk geregeld. Anders hadden we misschien ook 'nee' gekregen."

Met al deze duurzame energie worden fossiele brandstoffen teruggedrongen, wat belangrijk is om klimaatverandering tegen te gaan. Maar het leidt wel tot een explosieve groei van elektriciteit. Zowel aan de aanbodkant met windmolens en zonnepanelen, als aan de vraagkant met elektrische auto's en warmtepompen. Daar komt de groei van stroomvretende datacenters nog eens bovenop. Het huidige elektriciteitsnet is hier niet op berekend.

Eerder maakte Tennet al bekend de komende tien jaar 12 miljard euro te steken in het verzwaren van het net. Er moeten meer en dikkere kabels komen. Met de extra investering die vandaag is aangekondigd ontstaat ruimte voor nog eens 7 miljoen extra zonnepanelen.

Ook nieuw is dat Tennet in de toekomst zonneparken tijdelijk kan afschakelen van het net. Dan kunnen ze even geen stroom leveren en krijgen dan ook geen geld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl