Mark van Bommel en Erik ten Hag Pro Shots

Het eredivisieseizoen gaat "waanzinnig spannend" worden, denkt AD-journalist Freek Jansen. "Het is Ajax en PSV tegen de rest. Ik heb dat gevoel van Federer tegen Nadal van een paar jaar terug. Wie plaatst als eerst een break op de ander?"

Na negen duels geven de ploegen elkaar weinig ruimte. Allebei zeven keer gewonnen en twee keer gelijkgespeeld. Alleen het doelsaldo van Ajax is iets beter. De Amsterdammers hebben drie goals meer gemaakt.

Dit weekend won Ajax met 2-0 bij ADO Den Haag en PSV versloeg thuis VVV-Venlo met 4-1. Jansen omschrijft de wedstrijden in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken als "telraamduels".

"Van tevoren weet je dat ze gaan winnen en dat PSV op doelsaldo kan inlopen. Over twee weken heb je FC Utrecht-PSV en RKC-Ajax, dan is het weer andersom", zegt de Ajax-watcher van het Algemeen Dagblad.

'Titelstrijd tussen Ajax en PSV voelt als Federer tegen Nadal'

Arno Vermeulen is lovend over PSV en de manier waarop is omgegaan met het overlijden van de vader van Mohamed Ihattaren. Vermeulen was in Eindhoven en zag hoe Steven Bergwijn zijn goal opdroeg aan zijn teamgenoot.

"Dat was niet nep, dat was niet gemaakt zo van: kijk ons eens stoer doen. Dit kwam recht uit zijn hart. En dat zegt ook hoe het onderling zit bij PSV. Het is verschrikkelijk voor Ihattaren, maar geweldig hoe ze er bij PSV mee omgingen."

Jansen zat midweeks op de perstribune van Mestalla, waar hij toeschouwer was bij de 3-0 zege van Ajax op Valencia. "Een bijzondere avond. De ontdekkingsreis van vorig seizoen is een toer van zelfbewustzijn geworden", concludeert de clubwatcher.

Een jaar terug speelde Ajax met 1-1 gelijk bij Bayern München. Vanaf dat moment begonnen de spelers echt te geloven in hun eigen kunnen. Dat resulteerde uiteindelijk in een plaats bij de laatste vier.

Deze zomer vertrokken basisspelers Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Lasse Schöne, maar Ajax staat er volgens de forumgasten opnieuw goed voor. "Ik denk dat ze minder zullen overheersen in duels, maar dat wil niet zeggen dat ze minder efficiënt zijn", zegt Vermeulen.

'Ajax kan opnieuw de halve finales halen in de Champions League'

"In principe is Ajax op papier minder dan vorig seizoen, maar of dat betekent dat ze minder gaan presteren, weet ik niet", vervolgt de NOS-commentator. "Ze kunnen zo de halve finales weer halen."

Jansen: "Het klinkt best gek dat we dat hier op een maandagavond in het kleine Nederland er even uitgooien, maar ze winnen twee keer met 3-0. Dus ja, we mogen best zo opportunistisch en chauvinistisch zijn dat als Ajax zo doorgaat, een halve finaleplaats weer mogelijk is."

Volgens Volkskrant-journalist Erik van Lakerveld hoeft een achteruitgang in kwaliteit niet eens altijd negatief te zijn. "Dat kan prima gecompenseerd worden door het opgedane zelfvertrouwen van vorig jaar. Ik denk dat je dat ook ziet bij Ajax."

STER reclame