Hakim Ziyech viert zijn goal

Effectief Ajax boekt fraaie overwinning in Valencia (0-3)

Ajax heeft een ferme stap richting de achtste finales van de Champions League gezet. De halvefinalist van vorig seizoen, die onder coach Erik ten Hag nog geen enkele uitklus op het hoogste Europese niveau verloor, won op bezoek bij Valencia ook zijn tweede wedstrijd in groep H. Het duel in Mestalla eindigde in een klinkende 0-3.

In dezelfde poule herstelde Chelsea zich van de 1-0 thuisnederlaag van twee weken geleden tegen Valencia. De Londenaren sleepten bij Lille een 2-1 overwinning uit het vuur.

Droomstart

Ajax, dat de groepsfase was begonnen met een 3-0 thuiszege op Lille, kende een droomstart. Hakim Ziyech mocht op rechts vrij aanleggen en die buitenkans was welbesteed aan de Marokkaanse international. Zijn bekeken schot met links vanaf de punt van het strafschopgebied sloeg hard in de verre bovenhoek in, Oranje-doelman Jasper Cillessen verbouwereerd achterlatend.

Valencia moest even bekomen van die dreun, maar kreeg in de 24ste minuut een uitgelezen kans het evenwicht te herstellen. Edson Álvarez zette zijn tackle op Gonçalo Guedes te laat in, waarop de Italiaanse scheidsrechter Daniele Orsato gedecideerd naar de penaltystip wees. Dani Parejo joeg de bal vanaf elf meter echter hoog de tribune in.

Goal Promes

Bij een schuiver van Maxi Gómez in kansrijke positie moest Ajax-doelman Andre Onana wél zelf optreden; hij keerde de inzet met de voeten. Valencia kreeg in de tegenaanval al de rekening gepresenteerd voor die misser. Donny van de Beek vond Quincy Promes, die de bal voor het intikken had: 0-2.

Quincy Promes (links) viert zijn goal

Opnieuw rechtte Valencia de rug en bijna met succes, maar weer kwam Ajax met de schrik vrij: Rodrigo trof van dichtbij de paal. Nog voor rust had Ziyech bijna zijn tweede doelpunt van de avond te pakken, maar deze keer redde de lat de thuisploeg, terwijl Cillessen ingreep bij een verwoestende volley van Nicolás Tagliafico.

In de eerste minuten na de pauze liet Onana tot tweemaal toe zien over geweldige reflexen te beschikken. Eerst bij een door Daley Blind veranderd schot van Ferrán Torres dat in de hoek dreigde te verdwijnen en even later door een opnieuw door Blind getoucheerde bal.

Ajax antwoordde met een kans voor Dusan Tadic, die de bal net naast prikte, en eentje voor Quincy Promes, die twee man het bos instuurde maar daarna het vizier te hoog had staan.

Geplaatste schuiver

De 0-3 kwam er halverwege de tweede helft alsnog. Tadic bereikte met een intelligent steekballetje Van de Beek die met een geplaatste schuiver Cillessen kansloos liet. De onlangs van een blessure teruggekeerde middenvelder stiftte kort daarop de bal richting doelmond, maar daar kon Ezequiel Garay nog net koppend verder onheil voorkomen.

Lisandro Martínez dacht kort voor tijd ook nog een duit in het Amsterdamse zakje te kunnen doen. Zijn schot werd licht van richting veranderd, maar Cillessen zag toch nog kans een arm tegen de bal te krijgen. De paal deed de rest.

Willian volleert Chelsea naar zege

Chelsea beleefde een lastige avond bij het eveneens puntloze Lille, maar won wel. De wedstrijd kwam moeizaam op gang, maar in de 22ste minuut maakte de vandaag 22 jaar geworden Tammy Abraham er 0-1 van door na een mooie kapbeweging raak te schieten. Niet veel later was het alweer gelijk door een prachtige kopbal van Victor Osimhen.

Op slag van rust bracht Jorginho de Londenaren bijna opnieuw op voorsprong. Hij knalde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied vol op de paal.

Willian haalt uit voor de winnende treffer voor Chelsea

In de tweede helft kregen beide ploegen kansen en smeekten de Fransen tot twee keer toe vergeefs om een strafschop. Een kwartier voor tijd beslist Willian het duel. De Braziliaan zat lange tijd in de tang bij z'n bewaker, maar met een knappe volley via de grond drukte hij alsnog zijn stempel op de wedstrijd.