NOS SportAangepast

Nederlandse turnploeg niet naar Spelen, wel ticket voor Deurloo

Negentiende plek voor turners volstaat niet voor deelname Spelen

Anders dan de vrouwen afgelopen zaterdag zijn de Nederlandse turners er bij de WK in Stuttgart niet in geslaagd zich met het team te kwalificeren voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Een plaats bij de toptwaalf was vereist, maar de hoop daarop kon na twee mislukte sprongen in de kwalificatie in de prullenbak.

Nederland eindigde uiteindelijk als negentiende met 240,326 punten, ruim zes punten achter nummer twaalf Duitsland.

Bovendien plaatste geen enkele turner zich voor een individuele finale. De laatste keer dat dat gebeurde was op het WK turnen in Tianjin, China in 1999.

Voor Bart Deurloo was er wel een flinke pleister op de wonde. Hoewel de finale ver buiten bereik bleef, was zijn meerkampresultaat wel voldoende om zich te mogen opmaken voor de olympische strijd in Tokio.

Voortvarend begin

Oranje begon voortvarend aan de bij voorbaat lastige klus. Frank Rijken, Michel Bletterman, Casimir Schmidt en Bart Deurloo deden op vloer, voltige en ringen wat er van hen verwacht mocht worden.

Maar vervolgens sloten Deurloo en Schmidt hun sprong af met een val. Nederland liet daar drie volle punten liggen. De gegroeide achterstand viel op brug en rekstok niet meer weg te werken.

Val Zonderland op rek

Op rek kwam wereldkampioen Epke Zonderland, die in de aanloop naar het toernooi met fysieke tegenslag te kampen had, ook nog eens ten val. Ook de toestelfinale ging daardoor aan zijn neus voorbij.

"Keihard balen dit. We startten echt supergoed. Maar op sprong hadden we twee grote fouten. Daar laten we het liggen en dan is het klaar. Dan gaat ook de spirit een beetje uit het team. Nee, het was geen leuke wedstrijd."

Zelf ging hij vervolgens ook in de fout. "Bij het eerste vluchtelement dacht ik dat ik mooi ruim zat en toen zat-ie ineens dichterbij en pakte ik mis. Helemaal uit de lucht vallen komt het niet. Dit is zo'n foutje dat je sneller maakt als je niet helemaal in vorm bent, als je niet in de voorbereiding keihard hebt kunnen trainen.

Zonderland: 'Zo'n foutje maak je als niet in vorm bent'

Het wordt nu voor de olympisch kampioen van 2012 nog een hele opgave om zich voor de Spelen in Japan te plaatsen. Dat zal via de lastige route van het wereldbekercircuit moeten gebeuren.

'Met z'n allen leuker'

Deurloo weet zich wel al verzekerd van de reis naar Japan. Hij eindigde weliswaar slechts als 41ste in het meerkampklassement, maar op de 'geschoonde' lijst - zonder alle meerkampers die zich met hun land hebben gekwalificeerd - als elfde, terwijl een plek bij de beste twaalf vereist was.

Hoewel hij oprecht teleurgesteld was dat de missie met het team mislukt was, kon Deurloo toch ook een lach niet onderdrukken. "Het is natuurlijk leuk dat ik wel mag en daar ben ik ook zeker wel blij om, maar het had anders moeten zijn. Met z'n allen is veel leuker."

Rusland hoogste score

De Nederlandse mannenturnploeg was er drie jaar geleden op de Spelen van Rio de Janeiro wel bij. Toen werd het toegangsbewijs via een omweg, via het testevent, veroverd. Die omweg is er nu niet, in Stuttgart had het moeten gebeuren.

Rusland, de nummer twee van vorig jaar, bereikte de WK-finale met acht landen met het hoogste puntentotaal: 259,928. Regerend wereldkampioen China volgde met 258,354 punten en regerend olympisch kampioen Japan met 258.026.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl