Turnmannen kijken naast WK ook naar bierfeest: 'Maar het leidt ons niet af'

De Nederlandse vrouwen hebben bij de WK turnen in Stuttgart, dankzij het bereiken van de finale, hun hoofddoel al bereikt, namelijk kwalificatie voor de Olympische Spelen. Vanavond vanaf 19.30 uur is het de beurt aan de mannen: plaatsen zij zich ook voor Tokio?

Daarvoor moeten Michel Bletterman, Bart Deurloo, Frank Rijken, Casimir Schmidt en Epke Zonderland bij de eerste twaalf eindigen in de kwalificatieronde. "Wij moeten het nu ook eventjes doen. We gaan alles op alles zetten om het te halen", aldus Schmidt.

Mannen in bierpakken

Stuttgart is dezer dagen overigens niet alleen in de ban van de WK turnen, maar vooral ook van de Oktoberfesten, de traditionele feesten in oktober in Zuid-Duitsland waarbij het bier rijkelijk vloeit. Dat merken ook de turners, want naast de wedstrijdhal in Stuttgart is een festivalterrein. De Nederlandse turners laten hun concentratie er niet door verstoren.

"Het is wel wat rumoeriger gedurende de avonden en nachten, maar het leidt ons niet af", zegt Zonderland. "Nee, al zie je soms wel van die mannetjes in pakken in ons hotel", voegt Schmidt toe.

Vorig jaar werden de Nederlandse turners achtste in de teamfinale. Een plek bij de eerste twaalf lijkt dus haalbaar. Schmidt: "Ik ben nog nooit zo goed voorbereid geweest. Ik voel me ontspannen, omdat ik weet dat het er allemaal in zit."

Deurlo voelt wel extra druk: "Je wilt het gewoon niet verpesten voor het team, want daar draait alles om."

Twijfels bij Zonderland

Individueel moeten de Nederlanders waarschijnlijk genoegen nemen met een bescheiden rol in Stuttgart. Dat geldt dus ook voor Epke Zonderland, die weliswaar drievoudig wereldkampioen is aan de rekstok, maar door een chronische bijholteontsteking de voorbije maanden slechts beperkt heeft kunnen trainen.

"Over de rekstokfinale denk ik liever niet te veel na. Ik ben allang blij dat ik hier sta."

STER reclame