Trekkers op het Malieveld tijdens het boerenprotest van vorige week
NOS NieuwsAangepast

Actiegroep kondigt nieuw boerenprotest aan op 16 oktober

Een actiegroep van boeren heeft voor volgende week een nieuw protest aangekondigd. Aan de actie op woensdag 16 oktober zullen nog meer trekkers meedoen dan bij de protestdag van vorige week, denkt de organisator van het nieuwe protest, Farmers Defence Force. Ook voorziet de organisatie meer overlast voor het verkeer.

In een oproep schrijft Farmers Defence Force dat boeren en vissers de strijd aangaan met de "echte vervuilers van Nederland". Het is niet duidelijk wie de actiegroep hiermee bedoelt. De organisatie schrijft alleen dat het niet om Schiphol gaat.

De initiatiefnemers willen niet zeggen hoe de actie eruit ziet. Wel is duidelijk dat het in de Randstad zal zijn.

De vorige actiedag, georganiseerd door Agractie, leidde onder meer tot de zwaarste ochtendspits ooit. Een terugblik:

Trekkers op het strand, over hekken en in de file: dit was het boerenprotest

Farmers Defence Force heeft op Facebook ongeveer 30.000 leden. De organisatie verwacht een hogere opkomst dan vorige week, omdat veel boeren boos zouden zijn over de aanpak van de stikstofcrisis, die het kabinet vrijdag presenteerde. De actiegroep denkt dat ook burgers zich bij het protest zullen aansluiten.

De actie op 16 oktober wordt niet georganiseerd door Agractie, die wel achter het protest van vorige week zat. "Wij hebben er kennis van genomen en hebben er ook met Farmers Defence Force over gesproken, maar we doen vooralsnog niet mee", zegt Bart Kemp van Agractie.

Volgens Kemp hebben Agractie en Farmers Defence Force elk een eigen achterban en voeren ze meestal zelfstandig actie. De gezamenlijke actiedag in Den Haag was een uitzondering, zegt de schapenhouder. Hij sluit niet uit dat Agractie zich de komende dagen alsnog aansluit bij het protest van volgende week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl