Bart Kemp, coördinator en mede-organisator van de Agractie, schudt de hand van minister Carola Schouten
NOS NieuwsAangepast

Schouten tegen protesterende boeren: geen halvering van veestapel

Het boerenprotest op het Malieveld in Den Haag is afgelopen. De duizenden boeren zijn weer onderweg naar huis. Op de manifestatie zei minister Schouten van Landbouw dat Nederland door dit protest niet meer om de boeren heen kan.

De boeren demonstreerden omdat ze vinden dat ze worden weggezet als milieuvervuilers. In het publiek waren spandoeken te zien met teksten als 'Straks houden zelfs Ot & Sien het voor gezien'.

Op het podium zei schapenboer Bart Kemp dat de boeren boos zijn. "Daarom staan we hier met de grootste landbouwactie in de geschiedenis." Volgens hem missen politici het gezonde verstand van boeren. De menigte scandeerde: "boeren, boeren, boeren".

Schouten: geen halvering

Minister Schouten sprak haar bewondering uit voor de hoge opkomst. Volgens haar ontbreekt het vaak aan waardering voor boeren en daar wil ze zich hard voor maken. "Ik ben jullie minister van Landbouw!"

Bekijk hier een deel van de toespraak van minister Schouten:

'Zolang ik minister ben, komt er geen halvering van de veestapel'

Schouten zei dat boeren een goede boterham moeten kunnen verdienen. "Boeren die willen blijven boeren en die hun bedrijf willen overdoen aan hun zonen en dochters, wil ik helpen. Zolang ik minister ben zal er wat mij betreft geen halvering komen van de veestapel."

Middelvinger

Op het podium werden D66-Kamerlid De Groot en GroenLinks-leider Klaver door de menigte uitgejouwd. Tijdens Klavers korte toespraak keerden de boeren hem de rug toe en staken ze hun middelvinger op.

Klaver zei dat hij de woede begrijpt en dat dat hervormingen van de landbouw op een manier moeten gebeuren die de boeren zo min mogelijk raakt. De Groot zei dat hij onder de indruk is van het protest. Na enkele zinnen pakte een van de boeren hem de microfoon af, omdat de D66'er al te lang aan het woord zou zijn.

Helden

De boeren krijgen steun van onder meer VVD, CDA, ChristenUnie en de PVV. VVD-Kamerlid Lodders zegt achter de boeren te staan en CDA-fractievoorzitter Heerma spreekt van een historische demonstratie. Hij vindt dat hun geluid gehoord moet worden.

ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber noemt het een indrukwekkend protest. PVV-leider Wilders klom op een trekker en noemde boeren de helden van de samenleving.

Uit het hele land reden de boeren met trekkers naar Den Haag, wat leidde tot de drukste ochtendspits ooit. Op het Malieveld stonden honderden trekkers, terwijl aanvankelijk een maximum van 75 was ingesteld. Trekkers braken door afzettingen heen en de politie heeft drie mensen opgepakt. Volgens de politie konden er echt geen tractoren meer bij.

Politiebegeleiding

Na afloop van de demonstratie liep het Malieveld leeg. De trekkers mogen van de politie op dezelfde manier terugrijden als ze zijn gekomen. Volgens de politie gaat het om zeker 2200 tractoren. Die worden door agenten begeleid bij hun terugreis.

Veel boeren liepen vanaf het Malieveld richting het Centraal Station. Straten rond het centrum en het Binnenhof zijn door de politie geblokkeerd.

In Groningen ontstond vanmiddag nog een protestactie. Meerdere boeren parkeerden hun trekkers bij het station in de Groningse binnenstad, meldt RTV Noord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl