NOS NieuwsAangepast

Trekkers breken door afzetting Malieveld, burgemeester roept driehoek bijeen

Burgemeester Krikke van Den Haag praat met de hoofdofficier van justitie en de politiecommissaris vanwege de boerenprotesten op het Malieveld. Sommige boeren reden met hun tractoren door de afzettingen bij het Malieveld.

Krikke heeft de demonstranten opgeroepen om de afzettingen te respecteren. "Het is in ieders belang om deze dag rustig te laten verlopen", zegt de burgemeester.

Zo verzamelen de boeren zich op het Malieveld:

Tractoren rijden Malieveld op

Bij het protest op het Malieveld zijn drie boeren aangehouden. Een van hen reed met zijn tractor door de afzetting, een ander reed door de berm en de derde bemoeide zich met een arrestatie.

De politie heeft inmiddels laten weten dat het Malieveld "vol" is. Demonstranten die nu nog aankomen, worden nu naar een parkeerplaats in de buurt van het Malieveld of het stadion van ADO Den Haag gestuurd. Aanvankelijk zouden er 75 trekkers worden toegelaten op het Malieveld. Dat aantal werd in de loop van de ochtend losgelaten. Naar schatting staan er nu een paar honderd.

Het is niet precies duidelijk hoeveel demonstranten er nu in Den Haag zijn. De politie houdt de aantallen niet bij en de organisatie zegt geen idee te hebben.

Op beelden is te zien hoe de boeren eerder vanochtend al met hun trekkers de hekken omver reden:

Boeren rijden hekken omver op Malieveld

Inmiddels melden zich ook de eerste politici op het Malieveld. Onder anderen PVV-leider Geert Wilders sprak zijn steun uit voor de actie van de boeren. Om 13.00 uur begint het officiële gedeelte van het protest in Den Haag. Dan zal minister Schouten van Landbouw de demonstranten naar verwachting toespreken.

De tractorcolonnes veroorzaakten vanochtend vroeg al veel verkeersoverlast. Op het hoogtepunt stond er ruim 1100 kilometer file. Volgens de ANWB was het de drukste ochtendspits ooit.

Ook op het Mediapark in Hilversum werd geprotesteerd door een kleine groep boeren. Enkele tientallen demonstranten liepen over het terrein en hadden spandoeken bij zich. "Boeren werken voor mens en vee, en doen aan deze reductie niet mee", luidde een van de teksten.

Volg hier ons liveblog over het boerenprotest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl