Boeren op de A28 bij Hoogeveen
NOS NieuwsAangepast

Tractorcolonnes op weg naar Den Haag, spanning Malieveld loopt op

Honderden trekkers zijn vanuit verschillende delen van het land op weg naar Den Haag, waar boeren vanmiddag gaan demonstreren op het Malieveld. De politie is op veel plaatsen aanwezig om de tocht van de landbouwvoertuigen over de snelwegen in goede banen te leiden.

Op het Malieveld zelf loopt de spanning intussen op; boeren zijn daar met hun tractoren door de afzetting gebroken:

Op veel plekken in het land veroorzaken de colonnes lange files; iets na 08.30 uur stond er ruim 1100 kilometer. Volgens de ANWB is het de drukste ochtendspits ooit.

Tientallen boeren die vandaag niet naar Den Haag kunnen, voeren een langzaamaanactie op de A28. Ze rijden van Hoogeveen richting Zwolle. Rijkswaterstaat roept mensen op om weg te blijven van de A12 richting Den Haag, waar het compleet is vastgelopen.

Onder meer vanuit Texel, Friesland, Drenthe en Noord-Brabant rijden tractoren over de snelwegen. Vannacht al leidde dat op de A28 urenlang tot meer dan tien kilometer langzaam rijdend verkeer.

Vanuit het hele land rijden de tractoren richting Den Haag:

Tractorcolonnes met boeren op weg naar Den Haag

Rijkswaterstaat waarschuwt dat de trekkers in de ochtendspits "behoorlijk wat overlast" zullen veroorzaken, mede doordat het op veel plaatsen regent. Een woordvoerder adviseert mensen die de weg op moeten de verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

Stikstofbeleid

De betogers, van wie de eersten al in Den Haag zijn aangekomen, zijn boos omdat er volgens hen een negatief beeld over boeren wordt verspreid. Ze vinden het oneerlijk dat ze extra maatregelen moeten nemen om de uitstoot van stikstof te reduceren, terwijl bijvoorbeeld de luchtvaart buiten schot blijft.

Verder eisen ze een duidelijker landbouwbeleid op de lange termijn.

Ook bij de Ketelbrug in Flevoland verzamelden boeren zich om gezamenlijk naar Den Haag te vertrekken:

Voor vanmiddag staat een protestactie op het Malieveld gepland, maar daar kunnen lang niet alle trekkers terecht. De gemeente heeft gezegd 75 tractoren door te laten tot het Malieveld. De rest moet elders worden geparkeerd, waarna de boeren via shuttlevervoer naar het Malieveld kunnen. Volgens de politie is de Utrechtsebaan, de belangrijkste toegangsweg tot de stad, al volgelopen.

De politie heeft in de binnenstad van Den Haag ME-voertuigen geparkeerd. Die worden als mobiele afzetting gebruikt om tractoren tegen te houden. Gewoon verkeer wordt wel doorgelaten. Een boer heeft een afzetting genegeerd en is aangehouden.

De organisatoren verwachten dat 10.000 boeren bij de 'Agractie' in Den Haag zullen zijn, met zo'n 2200 tractoren. Minister Schouten heeft aangekondigd dat ze de demonstratie zal bijwonen. Datzelfde geldt voor enkele Kamerleden, onder wie D66'er Tjeerd de Groot. Hij zette onlangs kwaad bloed bij boeren omdat hij met het voorstel kwam om de veestapel te halveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl