NOS NieuwsAangepast

Traangas bij nieuw protest tegen maskerverbod in Hongkong

In Hongkong hebben tienduizenden mensen gedemonstreerd tegen de wet die gezichtsbedekking verbiedt. De betogingen liepen opnieuw uit op rellen. De politie zette traangas in en voerde charges uit met de wapenstok. Demonstranten gooiden met stenen en benzinebommen. Verscheiden demonstranten zijn opgepakt.

In feite gaat het om twee demonstraties; een op Hong Kong Island en een ander protest in het stadsgedeelte op het vasteland daartegenover. "Het dragen van een masker is geen misdaad", riepen de deelnemers eerder vandaag.

Volgens het Britse persbureau Reuters verliepen de demonstraties vreedzaam totdat de politie ingreep, omdat de demonstranten wegen blokkeerden.

De militairen richtten zoeklichten en camera's op de demonstranten

Bij de demonstratie op het vasteland kwam het voor het eerst tot een confrontatie tussen demonstranten en het Chinese leger. Enkele honderden demonstranten trokken naar een kazerne en richtten laserstralen op de kazernemuren.

De militairen hielden de demonstranten met zoeklichten en camera's in de gaten. Ook waarschuwden ze de betogers dat ze gearresteerd konden worden.

Wet genegeerd

De wet die Hongkongers verbiedt om maskers of andere gezichtsbedekking te dragen, is onderdeel van een noodwet uit de Britse koloniale tijd. Hij werd vrijdag weer van kracht om het de politie gemakkelijker te maken om demonstranten te herkennen en op te pakken. Veel betogers dragen veiligheidsmaskers en -brillen om zich te beschermen tegen rubberkogels en traangas van de politie.

De demonstranten trekken zich niets aan van het verbod. Net als de afgelopen dagen droeg het overgrote deel vandaag een mondmasker of andere vormen van gezichtsbedekking. Ze riskeren een gevangenisstraf van een jaar.

Demonstranten proberen traangasgranaten onschadelijk te maken

Hongkong is al vier maanden het toneel van felle protesten tegen topbestuurder Carrie Lam en haar medebestuurders. De aanleiding was de beoogde invoering van een uitleveringswet. Die zou het mogelijk maken om mensen aan China uit te leveren die daar van een misdrijf worden verdacht.

Het wetsvoorstel werd ingetrokken, maar de protesten groeiden uit tot een breder protest tegen de toenemende bemoeienis van de regering in Peking met Hongkong. De stad, voorheen een Britse kroonkolonie, heeft binnen China een aparte status met meer democratische vrijheden dan de rest van de volksrepubliek.

Noodwet

Om de onrust te bedwingen werd vrijdag de noodwet van kracht, die het dragen van gezichtsbedekking verbiedt. Ook kan de politie makkelijker huiszoeking doen en mensen aanhouden zonder concrete verdenking.

Kort na het van kracht worden van de noodwet braken hevige rellen uit waarbij winkels en metrostations in vlammen opgingen. Het stadsbestuur sloot daarop alle metrostations. De helft daarvan ging vandaag weer open. Veel winkels zijn nog altijd gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl