Hongkongers protesteren tegen de ingrijpende noodwet
NOS Nieuws

Gemaskerde Hongkongers protesteren tegen maskerverbod

Demonstranten in Hongkong zijn opnieuw met gezichtsmaskers de straat op gegaan. Die maskers zijn sinds vannacht verboden, door een noodwet die de autoriteiten veel macht geeft. Het maakt onder meer huiszoekingen en arrestaties zonder duidelijke verdenking mogelijk.

Verder is het metrosysteem vrijdagavond stilgelegd, waardoor het verkeer inde stad is ontregeld. Vandaag wordt er niet meer gereden, zegt het metrobedrijf. Veel winkels bleven gesloten.

De protesten leidden vannacht tot "extreem geweld dat de noodwet rechtvaardigt", zei de belangrijkste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Tientallen radicale demonstranten vernielden winkels en stichtten brand. Ze zeggen dat ze het recht hebben om een masker te dragen.

Er waren minder demonstranten op de been dan bij vorige protesten toen tienduizenden mensen de straten opgingen. Vermoedelijk hangt dat ook samen met het sluiten van de metrostations.

Op video's vormen gemaskerde betogers een menselijke ketting, ze roepen op tot verzet. Ook circuleren er video's van politiegeweld, gewelddadige demonstranten en een automobilist die inrijdt op een demonstrant.

Onbegrensde macht

"Deze wet geeft Lam een bijna onbegrensde macht om alles te doen wat zij nodig vindt om de orde in Hongkong te herstellen", zei correspondent Sjoerd den Daas gisteren. "Het is echt een nieuw hoofdstuk in de maandenlange rellen."

Het is nog niet duidelijk wat de praktische gevolgen zijn van de wet, die mediacensuur, huiszoekingen en willekeurige arrestaties mogelijk maken. "Deze wet tilt het conflict in Hongkong echt naar een nieuw niveau", zei Den Daas.

Dinsdag, op de zeventigste verjaardag van de Volksrepubliek China, escaleerde het protest. Een 18-jarige man werd in zijn borst geschoten door een agent, volgens de politie uit zelfverdediging. De student wordt aangeklaagd voor relschoppen en het aanvallen van een politieagent.

Bekijk hier waarom Hongkongers al maandenlang de straat op gaan:

Waarom de relatie China-Hongkong onder hoogspanning staat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl