NOS Nieuws

Regen, regen, regen maar dat lost droogteprobleem (nog) niet op

De vele regen van de afgelopen week en ook de neerslag door (het restje van) orkaan Lorenzo van vandaag was zeer welkom voor boeren, natuurliefhebbers en Waterschappen. Maar hoewel het misschien al dagen nat is, lost dit het droogteprobleem nog niet helemaal op.

Door twee zeer droge zomers op een rij is het grondwaterpeil in het oosten en zuidoosten van het land namelijk zo ver gezakt, dat er mogelijk maandenlang gestage regen nodig is om het weer te laten stijgen. "Grond die eenmaal is opgedroogd, wordt veel minder snel weer vochtig. Daarom is er soms wel drie keer zo veel water nodig als dat er uit de grond verdampt is", legt NOS-weerman Gerrit Hiemstra uit.

"Het werkt namelijk niet zoals een spons die weer net zoveel water kan opnemen als dat eruit is geknepen. Als de kleine poriën in de grond eenmaal leeg zijn, loopt het water snel door de grotere scheuren en poriën naar beneden en zijn ze niet zomaar weer vol."

Hoe droogte de natuur raakt: 'Dit gaat nog jaren duren'

Daarom is er nog steeds een neerslagtekort, vooral in de Achterhoek, Twente, Oost-Brabant en Limburg, van ongeveer 270 millimeter, mat het KNMI. De gevolgen zijn goed te zien, bijvoorbeeld aan dode bomen. "Mijn buurman heeft sparren gekapt omdat ze dood waren gegaan", zegt de weerman die in het oosten van het land woont.

Bijen blijven weg.

Yvonne Vlek

Het is ook problematisch voor de gewassen van agrariërs en voor andere natuur. "Verdorde natuur is niet goed voor flora en fauna, zo blijven bijen weg", zegt Yvonne Vlek van Waterschap Vallei en Veluwe.

"Door de recente regen zakt het grondwaterpeil niet verder, dat is al een heel goed teken, daar zijn we blij mee. Maar er moet echt nog heel veel vallen wil je de grondwaterstand weer op voldoende niveau hebben. Ook voor de sloten en vijvers in bebouwde gebieden."

Bij veel neerslag in korte tijd stroomt het water weg voordat het de tijd heeft om de grond in te zakken.

Arjan Heugens

In Twente is al vanaf het voorjaar een tekort aan neerslag en staan er nog steeds vennen en beken droog. In de zomer waren er ook problemen als de vergiftiging botulisme, blauwalg en vissterfte, zegt Arjan Heugens van Waterschap Vechtstromen. "We hebben nu een langere periode gestage regen nodig om het watertekort aan te vullen, geen hoosbuien. Bij veel neerslag in korte tijd stroomt het water namelijk weg voordat het de tijd heeft om de grond in te zakken. Soms zelfs met wateroverlast tot gevolg."

Morgen wordt het in ieder geval droog en zondag valt er regen in het zuidwesten, daarna wordt het wisselvallig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl