Cyprus: aangekondigde Turkse gasboring is 'ernstige escalatie'
Cyprus heeft woedend gereageerd op het Turkse besluit opnieuw een boorschip naar de Middellandse Zee bij Cyprus te sturen. Turkije zoekt al langer naar olie en gas in wateren die volgens de EU behoren tot de exclusieve economische zone van Cyprus, het gebied buiten de kust waarop een land rechten kan doen gelden.
Cyprus noemt het een "ernstige escalatie" en spreekt van schendingen van de soevereiniteit en "treitertactieken". Het land eist dat het schip wordt teruggeroepen.
Turkije liet kort daarop weten dat boorschip Yavuz komende maandag gewoon begint met boren. Het land vindt dat dit deel van de Middellandse Zee aan de Turken toebehoort.
Deze gebieden beschouwen Cyprus en Turkije als hun exclusieve economische zone:
In het gebied ten zuiden van Cyprus werd kortgeleden gas gevonden. Zowel Turkije als Cyprus vindt dat het er recht op heeft. Cyprus wordt daarbij gesteund door de Europese Unie, waar het land deel van uitmaakt.
De EU zit te springen om het gas. Het zou EU-landen minder afhankelijk maken van gas uit Rusland, en het zou helpen bij de doelstelling om vervuilende energiebronnen als steenkool zoveel mogelijk uit te bannen.
De Europese Unie maakt zich al langer kwaad over de Turkse boringen in de exclusieve economische zone van Cyprus. In juli zijn sancties opgelegd. Ministers stelden toen dat deze activiteiten de betrekkingen tussen Brussel en Ankara ernstig schaden.
Onder de sancties valt onder meer dat gesprekken over een luchtvaartakkoord zijn opgeschort en dat Turkije minder financiële steun van de EU krijgt. Ook is de Europese Investeringsbank (EIB) opgeroepen om zijn leningen aan Turkije te herzien.