EU-buitenlandchef Mogherini (l)in gesprek met Nikos Christodoulides, de minister van Buitenlandse Zaken van Cyprus
NOS Nieuws

EU legt Turkije sancties op vanwege boringen bij Cyprus

EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben besloten tot het opleggen van sancties aan Turkije. Aanleiding zijn gasboringen door de Turken bij Cyprus, dat al decennia is opgedeeld in een Grieks-Cypriotisch deel en een Turks-Cypriotisch deel.

De EU-ministers stellen dat deze activiteiten de betrekkingen tussen Brussel en Ankara ernstig schaden. Ze roepen Turkije op om de rechten van Cyprus te respecteren.

De sancties betreffen onder meer het opschorten van gesprekken over een luchtvaartakkoord. Ook wordt de Europese Investeringsbank (EIB) opgeroepen zijn leningen aan Turkije te herzien en krijgt Turkije volgend jaar minder financiële steun van de EU.

Bescherming van Turkse marine

Cyprus is sinds 1974 opgedeeld. In dat jaar viel het Turkse leger na een coup het eiland binnen, om de Turkse minderheid te beschermen. Turkije noemt het noordelijke deel sindsdien de Turkse Republiek Noord-Cyprus, maar internationaal wordt het niet erkend. Turkije verdedigt het noordelijke deel ter plekke met tienduizenden militairen.

De wateren waar Turkije boort, behoren volgens het internationaal recht toe aan EU-lid Cyprus. Dat gunde bedrijven als het Amerikaanse ExxonMobil, het Italiaanse Eni en het Franse Total vergunningen om te boren.

In reactie stuurde Turkije vorig jaar marineschepen naar het gebied. Die moesten voorkomen dat het tot boringen zou komen. De Turken zijn van mening dat de opbrengsten sowieso ook ten goede moeten komen aan het Turkse deel. Cyprus stelt dat afspraken hierover deel moeten uitmaken van een vredesakkoord.

Inmiddels zijn twee Turkse schepen rond het eiland aan het boren naar gas, waarbij ze beschermd worden door de Turkse marine.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl