Zware beveiliging door politie en marechaussee bij de rechtbank op Schiphol (archiefbeeld)
NOS NieuwsAangepast

OM: Ridouan Taghi ook opdrachtgever in liquidaties motorbende

De meest gezochte man van Nederland, Ridouan Taghi, was ook betrokken bij liquidaties in de zaak rond motorbende Caloh Wagoh. Het Openbaar Ministerie zei op een tussentijdse zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol dat Taghi een van de opdrachtgevers was voor tien liquidaties of pogingen daartoe.

Verder zegt justitie dat de motorbende drie moordcellen had voor het uitvoeren van liquidaties. De baas van Caloh Wagoh, Delano R. (48), zou die hebben aangestuurd. Hij is een van de twee kopstukken in de zaak, naast de 70-jarige Greg R., die wordt gezien als een soort raadgever.

Afwachten

In de zaak worden nu in totaal veertien mannen verdacht van betrokkenheid bij in totaal tien liquidaties, pogingen daartoe of voorbereidingen. Mogelijk wordt Ridouan Taghi op termijn zelf ook vervolgd. Het OM wil eerst het andere proces afwachten dat nog loopt tegen Taghi.

Net als in dat proces, maakt het Openbaar Ministerie ook in de zaak rond Caloh Wagoh gebruik van een kroongetuige. Deze man, Tony de G., maakte volgens justitie deel uit van zo'n moordcommando.

Hij heeft verklaringen afgelegd over vier liquidaties en de beschieting van het huis van een crimineel in Doorn. Hij sloot een deal met justitie omdat hij uit Caloh Wagoh wilde stappen en vreesde voor zijn leven.

Worstenbroodjes

De moordopdrachten zouden niet alleen komen van Ridouan Taghi, maar ook van een Turkse verdachte. Het Openbaar Ministerie haalt veel bewijs uit berichtenverkeer dat in beslag is genomen bij Delano R., die opmerkelijk genoeg kopieën van de geheime communicatie bewaarde op zijn computer.

"Alsof het om Brabantse worstenbroodjes gaat wordt gepraat over het doodmaken van mensen", zei de officier van justitie over een aantal verdachten. "Ze drijven koehandeltje in liquidaties. Een soort handjeklap met jargon."

In onderschepte berichten wordt gesproken over een prijs van 70.000 euro per persoon, inclusief 'ijzers en fietsen' (wapens en vluchtauto's). "Als jullie je eigen ijzers en fietsen gebruiken een ton. Wij verkopen niets aan vijanden, alleen de dood."

Derk Wiersum

De verdachten zouden (in wisselende samenstelling) verantwoordelijk zijn voor de liquidaties van Farid Souhali in Den Haag, Jair Wessels in Breukelen en Zeki Yumusak in Rotterdam. Zij waren vermoedelijk allemaal actief in de drugshandel. Het OM onderzoekt nog of zij ook te maken hebben met de moord op de Belg Stefaan Bogaerts in Spijkenisse.

Verder waren er plannen om in 2017 nog eens zes criminelen te vermoorden. Een van hen werd afgelopen zomer alsnog doodgeschoten. Ook worden de verdachten in verband gebracht met de beschieting van het huis van een crimineel in Doorn.

Het Openbaar Ministerie besteedde vandaag ook aandacht aan de moord op advocaat Derk Wiersum, twee weken geleden. "De moord lijkt een directe aanslag op de rechtsstaat, maar wij laten ons daar vandaag niet door afleiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl