ANP
NOS NieuwsAangepast

Aanklachten tegen Ridouan Taghi uitgebreid

Het Openbaar Ministerie heeft de aanklachten tegen Ridouan Taghi in het grote Marengo-liquidatieproces uitgebreid. Taghi wordt nu ook verdacht van een moordpoging in Rotterdam in december 2016. Het is de tiende moordopdracht die aan de groep rond de voortvluchtige Taghi wordt toegeschreven.

Daarnaast wordt Taghi nu ook officieel beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op misdaadjournalist Martin Kok en die op Ronald Bakker, medewerker van een spyshop in Nieuwegein, een winkel voor beveiligingscamera's en afluisterapparatuur. Dat had het OM al in een eerder stadium aangekondigd.

Verder zou Taghi de opdracht hebben gegeven om de spyshop in Nieuwegein te beschieten met een bazooka. Die aanslag werd nooit uitgevoerd.

Het OM lichtte de extra aanklachten vandaag toe in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. De zitting was niet toegankelijk voor pers en publiek. De rechtbank had dat besloten na de moord op Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B.

Hechtenis

Volgens het OM is het vandaag in de rechtszaal niet inhoudelijk gegaan over de moord op Wiersum, vorige week woensdag. Er is alleen gesproken over de voorlopige hechtenis van de verdachten die vastzitten. De rechtbank besloot om alle hechtenissen te verlengen.

Verder heeft de rechtbank formeel de gevangenneming bevolen van Taghi en zijn eveneens voortvluchtige rechterhand Said Razzouki. Dat betekent dat ze bij aanhouding, in welk land dan ook, direct kunnen worden vastgezet.

Kroongetuige afwezig

Kroongetuige B. was niet aanwezig op de pro-formazitting, maar dat was ook niet nodig. Onduidelijk is dus nog of hij een nieuwe advocaat heeft.

Het OM gaat ervan uit dat B. zal blijven getuigen in de zaak, ook na de moord op zijn advocaat Wiersum en, eerder, op zijn broer. "Er is op dit moment geen reden om te denken dat het proces zal worden verstoord", zegt een woordvoerder. "We nemen aan dat we op dezelfde wijze kunnen voortgaan, met dezelfde snelheid."

Aanvankelijk was het de bedoeling dat er ook donderdag nog een zitting zou zijn, maar vandaag is alles afgerond. Op 12 december gaat het proces verder. Ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl