De politie doet onderzoek bij metrostation Kraaiennest in Amsterdam-Zuidoost Inter Visual Studio

De Amsterdamse crimineel Inchomar Balentien is gisteravond laat doodgeschoten. Hij werd meerdere keren beschoten in Amsterdam-Zuidoost. De politie heeft kogelinslagen gevonden in huizen in de buurt van de plek waar de 33-jarige Balentien werd doodgeschoten.

Balentien was een bekende van de politie en was al eens eerder doelwit van een moordaanslag. Hij stond gisteravond even voor middernacht samen met anderen op een parkeerplaats bij het metrostation Kraaiennest. Daar kwam een zwarte auto aanrijden en werden schoten gelost.

Meerdere mensen waren getuige van de liquidatie. Een van hen zegt tegen NH Nieuws dat een van de kogels dwars door zijn huis ging, terwijl hij in de kamer zat. "Het gebeurde op zo'n twee meter afstand", zegt hij.

Hulpdiensten waren massaal aanwezig op de plek van de moord:

Hulpdiensten en politie kort na doodschieten man in Bijlmer

De politie zegt dat er sprake was van een gevaarlijke situatie en noemt de moordaanslag roekeloos. De dader of daders vluchtten in een zwarte auto. De politie vond later enkele kilometers verderop, bij de Gaasperplas, een uitgebrand voertuig. Er is nog niemand gearresteerd.

Eerdere moordaanslag overleefd

Balentien was een bekende in het criminele milieu in Amsterdam en was verwikkeld in meerdere geweldszaken. In 2013 overleefde hij al eens een moordaanslag en twee jaar later zei hij dat hij bang was dat rivalen opnieuw zouden proberen hem te liquideren.

De man werd in 2012, samen met onder anderen de (inmiddels geliquideerde) crimineel Gwenette Martha gearresteerd. Hij zou volgens de recherche van plan zijn geweest om Benaouf A., een kopstuk uit de Amsterdamse onderwereld, te vermoorden, maar dat werd nooit bewezen. Balentien werd veroordeeld tot een paar maanden cel.

Dit jaar stond hij terecht voor de moord in 2008 op een voormalig lijfwacht van de Surinaamse oud-rebellenleider en politicus Ronny Brunswijk. Die moord werd gepleegd in Amsterdam-Zuidoost. De Amsterdamse crimineel werd in deze zaak vrijgesproken.

STER reclame