Wine met zijn rode baret tijdens een persconferentie in juli
NOS Nieuws

Oppositieleider Uganda roept aanhangers op verboden rode baret te dragen

De Ugandese oppositieleider en zanger Bobi Wine roept zijn aanhangers op massaal een rode baret te dragen, als statement tegen president Museveni.

Museveni verbood vorige maand het dragen van een rode baret, omdat zo'n baret in zijn ogen enkel door soldaten gedragen mag worden. Iedereen die vanaf nu een rode baret draagt of verkoopt in het Afrikaanse land kan worden vervolgd.

Museveni-criticus Wine, geboren als Robert Kyagulanyi, beschouwt het hoofddeksel als zijn handelsmerk. De 37-jarige zanger is vooral populair onder de Ugandese jeugd. Als oppositieleider is hij zo een luis in de pels voor Museveni, die sinds 1986 aan de macht is in Uganda.

In juni was Wine nog in Nederland. In onderstaande video vertelt hij onder meer over zijn muziek en zijn politieke ambities:

Bobi Wine: de zanger en oppositieleider die zijn stem niet mag laten horen

Wine is van plan het bij de presidentsverkiezingen in 2021 op te nemen tegen de zittend president. "Dit baretverbod is een schijnvertoning", schrijft Wine in een verklaring. "Het is een flagrante poging om een succesvolle bedreiging van de autocratische status quo te verstikken."

Een jaar geleden werd Wine nog opgepakt en vastgezet door de Ugandese autoriteiten wegens landverraad. Zijn aanhangers hadden stenen gegooid naar een konvooi van Museveni.

Zijn arrestatie werd internationaal scherp veroordeeld. Wine kwam vrij na betaling van zijn borgtocht en reisde naar de Verenigde Staten. Daar zou hij behandeld zijn aan verwondingen, die hij naar eigen zeggen in de cel had opgelopen. Het Ugandese leger ontkende dat Wine was gemarteld toen hij vastzat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl