Bobi Wine (op krukken) weer in Uganda
De Ugandese rapper en oppositieleider Bobi Wine is weer terug in Kampala. Hij werd vorige maand opgepakt en vastgezet wegens landverraad en reisde na betaling van zijn borgtocht naar de Verenigde Staten. Daar zou hij behandeld zijn aan zijn verwondingen, die hij naar eigen zeggen in de cel had opgelopen.
Het Ugandese leger ontkent dat Wine is gemarteld toen hij vastzat. Wine werd opgesloten omdat zijn aanhangers stenen hadden gegooid naar een konvooi van president Museveni. Zijn arrestatie en vermeende mishandeling werd internationaal scherp veroordeeld.
De 36-jarige politicus, die eigenlijk Robert Kyagulanyi heet, zat in een rolstoel toen hij naar de VS ging en liep nu bij terugkeer op het vliegveld van Kampala nog op krukken. Het leek erop alsof een regeringsleider of koning was aangekomen, zegt correspondent Koert Lindijer. "Iemand als de paus, zo groot was de beveiliging rond de luchthaven. De autoriteiten wilden voorkomen dat hij een heldenontvangst zou krijgen."
President Museveni, die in eigen land fel onder vuur ligt, had daarom alle demonstraties vandaag verboden en liet Wine meteen op de luchthaven oppikken.
In Kampala werd hij door een enthousiaste menigte onthaald:
Lindijer zegt dat alles zonder problemen lijkt te zijn verlopen. "De politie nam hem apart, stopte hem in een busje en leverde hem thuis af waar honderden aanhangers stonden te wachten."
Dat alle mensen het risico hebben genomen om tijdens het demonstratieverbod toch naar zijn huis te trekken, noemt de correspondent bijzonder. "Er wordt met scherp geschoten in Uganda wanneer er illegale demonstraties zijn. Dit wijst erop dat de angst is verdwenen. Er hangt een sfeer van opstand in Kampala."
Strijder voor de jeugd
Volgens de correspondent wordt Wine door jongeren in heel Afrika gezien als een strijder voor de jeugd, een held. "We zullen heel veel van hem horen de komende weken."
De 74-jarige president Museveni, die Uganda als een dictator bestuurt, heeft het moeilijk met de populaire Wine. Lindijer verwacht dat er een interessante periode aanbreekt. "Een dictatuur als die van Museveni werp je niet zomaar omver, maar ik denk dat hij het nog nooit zo moeilijk heeft gehad. Het is heel opvallend dat de jeugd zich nu tegen hem keert en dat het trekpaard een popartiest is."