NOS Nieuws

Samenvatting: zo was de dag voor de boeren in Den Haag

Het duurt nog wel even voordat alle boeren thuis zijn, na de manifestatie vandaag in Den Haag. De meeste boeren vertrokken met een positief gevoel, vooral vanwege de verbroedering op het Malieveld. En ook een beetje vanwege een belofte van minister Carola Schouten.

Voor de agrariërs die van ver moesten komen was het een lange dag. Sommigen vertrokken diep in de nacht al naar de hofstad op hun trekker.

Op de A12 reden boeren vanochtend in colonne:

Lange files door honderden tractoren op de snelwegen

Het werd de drukste ochtendspits ooit. Op het hoogtepunt stond er volgens de ANWB ruim 1000 kilometer file. Dat komt niet alleen door trekker-colonnes, maar ook door het regenachtige weer en verschillende ongelukken op de weg.

Sommige automobilisten stonden heel lang in de file, maar konden begrip opbrengen voor de actie van de boeren:

Automobilist op A12: 'ik sta hier al een uur, helemaal niet erg'

Terwijl de boeren onderweg waren, zette de politie ME-voertuigen in om de binnenstad van Den Haag af te zetten. Er mochten 75 tractoren naar de wegen rond het Malieveld, de rest moest buiten de binnenstad parkeren.

Dat blijkt uiteindelijk een onhaalbaar plan. Boeren parkeerden hun trekkers in eerste instantie wel elders, maar omdat de shuttlebussen naar het Malieveld niet kwamen opdagen, besloten veel demonstranten alsnog met hun trekker het centrum in te rijden. Sommige boeren reden zelfs hekken bij het Malieveld omver, zodat ze daar konden parkeren.

Uiteindelijk stonden er zo'n 400 trekkers op het Malieveld, totaal zijn er 2200 trekkers in de stad.

Boeren verzamelden zich daar om te protesteren tegen het beleid dat de regering voert ten aanzien van de agrarische sector. In onderstaande video vertellen twee boeren waarom ze protesteren:

Tractoren rijden Malieveld op

De sfeer tijdens de actie op het Malieveld was gemoedelijk. De politie verspreidde vanavond deze foto, gemaakt vanuit de politiehelikopter:

Er waren ook boeren naar het NOS-gebouw op het Mediapark gekomen om te demonstreren tegen wat zij zien als negatieve beeldvorming over de agrarische sector.

Deze boeren willen graag dat de media 'het eerlijke verhaal' vertellen:

Demonstrerende boeren op Media Park willen 'eerlijk verhaal'

Politici, boeren en vertegenwoordigers van belangenverenigingen spraken op het Malieveld de demonstranten toe. Niet iedereen kon op applaus rekenen, zo werden Jesse Klaver (GroenLinks) en D66-Kamerlid Tjeerd de Groot uitgejouwd.

De toespraak van minister Schouten van Landbouw viel beter bij de boeren. Ze beloofde dat er geen halvering van een deel van de veestapel plaatsvindt, zolang zij verantwoordelijk minister is:

'Zolang ik minister ben, komt er geen halvering van de veestapel'

Na afloop van de actie op het Malieveld waren boeren vooral positief. "Er heerste een sfeer van verbroedering", aldus NOS-verslaggever Eva Wiessing.

"Als je ziet dat we met z'n allen een vuist maken [.. ] dat doet van binnen echt wel wat met je", zei deze jonge boer.

'We hebben vandaag laten zien dat ze niet meer om ons heen kunnen'

Vanwege de uittocht van de boeren na afloop van de manifestatie hadden Rijkswaterstaat en de ANWB een zeer zware avondspits verwacht. Het slechte weer, met onder meer hagelbuien, zou het verkeer ook parten spelen.

Maar de hagelbuien bleven uit en dankzij politie-escortes voor boeren en hun trekkers bleef het aantal kilometers file beperkt tot 700. Dat is veel, zegt de ANWB, "maar het was niet zo'n puinhoop als in de ochtendspits".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl