NOS Voetbal

Friese topspits Kalma laat de geest van Lenstra herleven

Kalma, topspits in wording ontwikkelt zich in alle rust bij Twente

Van 1954 tot 1960 maakte de Friese voetballegende Abe Lenstra, afkomstig van sc Heerenveen, furore bij SC Enschede. Nu, zoveel jaar later, maakt een Friezin, ook afkomstig van sc Heerenveen, naam op sportterrein Het Diekman van SC Enschede, thuishaven van de vrouwen van FC Twente.

Haar naam: Fenna Kalma. De 19-jarige spits stapte afgelopen zomer over van Heerenveen naar regerend landskampioen FC Twente en maakt tot nu toe een sterke indruk. Ze was dit seizoen al dertien keer trefzeker in de eredivisie en de Champions League.

Grootste kwaliteit

"Ik heb zelden een speelster gehad die zo met haar eigen ontwikkeling bezig is en dat ook niet moeilijk vindt", zegt trainer Tommy Stroot. "Ze doet het gewoon voor zichzelf. Dat is haar grootste kwaliteit."

Fenna Kalma

De prestaties van Kalma werden afgelopen week zelfs beloond met een eerste oproep voor de Oranjevrouwen voor de komende twee EK-kwalificatieduels, met Slovenië en Rusland. Het gaat snel met Kalma, die vanaf Onder-16 alle vertegenwoordigde nationale elftallen doorliep.

Genieten

"Ik had had niet verwacht dat het zo snel zou gaan", zegt Kalma. "Ik krijg die kans en die kans ga ik aanpakken. Mooi dat ik er kan staan en ik ga ervan genieten komende week."

Maandag meldt ze zich voor het eerst bij Oranje, wetende dat ze nog een lange weg te gaan heeft alvorens ze met dezelfde cijfers kan pronken als die vorige Friese voetbalgrootheid. Lenstra maakte 33 doelpunten in 47 interlands.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl