Jaap Stam
NOS Nieuws

Crisis in Rotterdam: 'Veel te weinig kwaliteit in Feyenoord-selectie'

Terwijl Ajax deze week bekendmaakte afgelopen seizoen meer dan vijftig miljoen euro winst te hebben geboekt, verkeert Feyenoord in een sportieve en bestuurlijke crisis. De club uit Rotterdam staat op een teleurstellende tiende plaats in de eredivisie en ook in de bestuurskamer rommelt het.

Het was voor iedereen die Feyenoord een warm hart toedraagt een avond om te huilen, afgelopen donderdag in De Kuip. Feyenoord werd te kijk gezet door AZ en het verloor met duidelijke cijfers, 0-3. "Schaam je kapot", klonk het luid vanaf de tribunes.

Dat sentiment is het gevolg van een reeks slechte resultaten. In de Europa League had Feyenoord helemaal niets in te brengen op Ibrox en verloor het met 1-0 van Rangers FC. In de eredivisie gaf Feyenoord kort daarop een 0-2 voorsprong uit handen tegen FC Emmen en speelde het uiteindelijk met 3-3 gelijk door een doelpunt diep in blessuretijd.

Rot geschrokken van niveau

"Er is gewoon veel te weinig kwaliteit binnen deze selectie", zegt oud-speler Jan Everse, die van 1973 tot 1977 bij Feyenoord onder contract stond. "Ik denk echt dat Stam zich rot geschrokken is van het niveau". Everse stelt dat Rick Karsdorp niet fit is en veel minder presteert dan toen hij vertrok naar AS Roma. "Hij is nu na twintig minuten spelen al doodop. Dat mag niet."

Leroy Fer kan het tot Everses ongenoegen fysiek niet aan om drie wedstrijden per week te spelen en Renato Tapia is volgens de huidige analist gewoon niet goed genoeg.

Ook Arman Avsaroglu, die Feyenoord namens de NOS wekelijks volgt, is van mening dat het bij de Rotterdammers ontbreekt aan kwaliteit. "De selectie is niet in balans, er wordt nu van een speler als Orkun Kökcü verwacht dat hij het middenveld draagt. Dat is niet realistisch voor een jongen die het niet gewend is om een seizoen lang op topniveau te presteren."

Eric Botteghin druipt af na de nederlaag tegen AZ (0-3)

Everse zegt bij Feyenoord de echte winnaarsmentaliteit te missen. "Ik kan niet zien dat zij ten koste van alles willen winnen. Ik zie ze niet knokken voor elke meter. Ik mis de bezieling."

Avsaroglu is het daar niet mee eens. "Ik heb ze in de kwalificatie voor de Europa League tegen Dinamo Tbilisi bijvoorbeeld wel zien strijden. Ze willen echt wel, maar komen gewoon vaak kwaliteit tekort."

Is Stam goed genoeg?

Bij slechte resultaten wordt er in de voetbalwereld vaak gekeken naar de rol van de trainer. De vraag of Stam goed genoeg is voor Feyenoord, is er dan ook eentje die wordt gesteld. Ook Avsaroglu vraagt het zich af. "Stam is een vrij onervaren trainer en de opstelling van Feyenoord is iedere week anders. Hij heeft nu nog krediet van het Legioen, maar we gaan zien hoe goed de trainer Stam echt is."

Everse vindt de kritiek op de coach onterecht en stelt dat hij slachtoffer is van het gevoerde beleid bij de Rotterdammers. "Als je echt goed nadenkt, is Robin van Persie het laatste echte talent dat doorbrak bij Feyenoord. Wijnaldum komt daar dichtbij, maar sinds Van Persie is hier geen wereldtopper meer vandaan gekomen."

Bestuurlijke onrust

Naast de tegenvallende prestaties op het veld, is het ook op bestuurlijk niveau onrustig in Rotterdam. Deze week werd Mark Koevermans naast commercieel directeur ook aangesteld als algemeen directeur ad-interim. De vacature van technisch directeur is nog steeds vacant.

Van Persie in zijn eerste periode bij Feyenoord

Zowel Everse als Avsaroglu denkt niet dat de bestuurlijke onrust direct invloed heeft op de prestaties van het team. "Ajax werd gewoon vier keer kampioen ten tijde van de Cruijff-revolutie", stelt Avsaroglu.

Wel zijn ze van mening dat het de situatie niet ten goede komt. "Het ontbreken van een directie komt heel amateuristisch over op de buitenwereld. Daardoor komt de club onder een vergrootglas te liggen en neemt de druk op iedereen toe", aldus Everse.

Verloren seizoen?

Everse hoopt dat Feyenoord de weg naar boven snel weer weet te vinden en heeft goede hoop dat dat mogelijk is. "Als Nicolai Jørgensen weer fit is en zijn doelpunten maakt, wordt Feyenoord gewoon weer derde in de eredivisie."

Avsaroglu is een stuk minder positief gestemd. "Ik zie de oplossing eigenlijk niet. Tot aan de winterstop moeten ze het met de huidige selectie doen en daarbinnen ontbreekt het aan vaste patronen. Ik denk niet dat die er snel in komen."

Deel artikel: