Hoogleraar Martin Wooster voert een meting uit NOS

Niet alleen de Amazone staat in brand, ook in Indonesië woeden branden. Op de eilanden Sumatra en Borneo zijn dit jaar honderdduizenden hectaren bos in rook opgegaan. Al die rook zorgt voor grote uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen.

De omvang van de branden is niet uniek. In 2015 stonden de bossen in Indonesië ook langdurig in brand. Onderzoekers van het King's College uit Londen deden destijds onderzoek naar de branden. Er kwam toen dagelijks net zoveel CO2 vrij als de dagelijkse uitstoot van de gehele Europese Unie.

De onderzoekers zijn nu opnieuw afgereisd naar het gebied om metingen te doen. Bij de branden komt niet alleen CO2 vrij, maar ook fijnstof. Dat zijn kleine schadelijke deeltjes die via de longen in het lichaam terecht komen.

Hoogleraar Martin Wooster legt uit hoe schadelijk de fijnstofdeeltjes zijn:

Indonesië staat in brand: 'Stikstof-waardes zijn hier enorm hoog'

De Indonesiërs zijn 'gewend' geraakt aan de dikke rook waarin ze een paar maanden per jaar leven. Sinds de jaren negentig zijn de branden grootschaliger geworden. Het is een gemakkelijke en goedkope manier om land te ontbossen.

Het is een publiek geheim dat de grotere bedrijven - palmolieplantages of pulpfabrieken - de lokale inwoners betalen om een stuk bos aan te steken. Als gevolg zijn de branden amper onder controle te houden.

Per jaar overlijden er gemiddeld 36.000 mensen onnodig vroeg aan de gevolgen van de rook en de luchtvervuiling.

De voorspelling is dat dit aantal de komende tientallen jaren zo blijft, als er niet meer aan het voorkomen van de branden wordt gedaan. Tot het regenseizoen begint, eind oktober, blijft het vechten tegen het vuur én de rook.

STER reclame