Premier Netanyahu mag opnieuw proberen een regeringscoalitie te vormen Reuters

De Israëlische premier Netanyahu krijgt opnieuw de kans om een regering te vormen. President Rivlin heeft hem daarvoor de opdracht gegeven, nadat een poging om een regering van nationale eenheid te vormen met Blauw en Wit-leider Gantz was mislukt.

Na de parlementsverkiezingen eerder deze maand kwamen Blauw en Wit (33 zetels) en Netanyahu's Likud (32 zetels) als grootste partijen uit de bus, maar geen van beide kreeg voldoende steun van andere partijen om een meerderheidsregering te vormen.

Een regering van nationale eenheid met beide partijen was een oplossing geweest, maar Gantz weigert om samen met Netanyahu in een regering zitting te nemen zolang de Likud-leider een proces wegens corruptie boven het hoofd hangt.

Op zoek naar 61 zetels

Hoewel Netanyahu's partij een zetel minder heeft dan die van Gantz, mag de premier toch als eerste proberen een regering te vormen. De kans dat hij een meerderheid in het Israëlische parlement weet te vinden wordt groter geacht. De Knesset telt 120 zetels. Netanyahu krijgt vier weken de tijd om 61 parlementariërs achter zich te krijgen. Op dit moment zijn dat er 55.

STER reclame