Zelensky en Trump
NOS NieuwsAangepast

Gespreksverslag bevestigt omstreden verzoek president Trump aan Zelensky

Het Witte Huis heeft een gespreksverslag openbaar gemaakt van het telefoongesprek tussen president Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Zelensky. Het memorandum bevestigt dat Trump Zelensky aanmoedigt om een onderzoek te starten naar een van zijn belangrijkste politieke rivalen, de Democratische kandidaat Joe Biden.

De Amerikaanse president beschuldigde Biden er eerder van dat hij druk uitoefende op Oekraïne om de openbaar aanklager te ontslaan, die naar verluidt toezicht hield op een corruptieonderzoek naar het gasbedrijf waar Bidens zoon Hunter in het bestuur zat.

Trump zei in het gesprek, dat in juli plaatsvond: "Er wordt veel gepraat over Bidens zoon, dat Biden de vervolging heeft gestopt. Er zijn veel mensen die daarin geïnteresseerd zijn, dus alles wat je kunt regelen met de openbaar aanklager, zou fantastisch zijn".

Hij vervolgt: "Biden bleef er maar over opscheppen, dat hij de vervolging [van het gasbedrijf van Bidens zoon, red.] heeft tegengehouden. Dus als je ernaar zou kunnen kijken. Het lijkt me verschrikkelijk".

Zelensky reageert blijkens het gespreksverslag positief op Trumps verzoek. Hij antwoordt dat in september een nieuwe openbaar aanklager gekozen wordt en dat die persoon 100 procent 'zijn' kandidaat zal zijn, omdat hij een absolute meerderheid heeft in het parlement. "Hij of zij zal het onderwerp bekijken, en in het bijzonder het bedrijf dat je noemt."

Onder druk

Gisteren meldden verschillende Amerikaanse media dat Trump financiële steun aan Oekraïne van honderden miljoenen had bevroren, een week voor het gesprek plaatsvond. De suggestie werd gewekt dat Trump dit deed om Zelensky onder druk te zetten, maar daarvoor levert het verslag geen bewijs, zegt correspondent Arjen van der Horst.

"In dit gesprek komt het niet letterlijk naar voren. Al liet de president van Oekraïne wel heel duidelijk blijken dat hij de Amerikaanse steun hard nodig heeft, omdat de Europese landen in zijn ogen hem niet genoeg helpen."

Verraad

Een klokkenluider maakte de verdenkingen over Trumps bemoeienis vorige week openbaar. Trump ontkende aanvankelijk alles, maar gaf daarna toe dat hij met Zelensky over het onderwerp had gesproken. De Democraten zijn vanwege de kwestie een afzettingsprocedure begonnen tegen de president.

"Zij vinden dat Trump zijn ambt heeft misbruikt door een buitenlandse mogendheid te vragen een onderzoek te beginnen naar een politieke rivaal en hem zo te beschadigen", verduidelijkt Van der Horst.

De Democraten noemen de actie van Trump van een schending van de grondwet en de ambtseed en spreken van verraad van de nationale veiligheid. De partij neemt het Trump in het bijzonder kwalijk dat hij de klokkenluider die de zaak aanhangig maakte, zou hebben tegengewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl