Geen telefoontjes meer van je baas als je vrij bent
NOS NieuwsAangepast

Voor het eerst 'recht op onbereikbaarheid' in cao

Werknemers in de gehandicaptenzorg hoeven buiten werktijd niet meer te reageren op berichtjes en telefoontjes van hun baas. Dat staat in hun nieuwe cao, waarin voor het eerst in Nederland het recht op onbereikbaarheid is vastgelegd.

Volgens vakbond FNV hadden de leden daar zelf om gevraagd. "Op je vrije dag hoef je niet meer bezig te zijn met appjes, telefoontjes, invullen van een rooster, etc. Vrij is dus ook echt vrij!", schrijft de bond in het aan de leden voorgelegde cao-akkoord.

Werkstress 'grote ziekmaker'

De FNV wil het recht op onbereikbaarheid ook opnemen in andere cao's als de leden aangeven dat ze dat belangrijk vinden. In bedrijven in andere Europese landen staat het thema al langer op de kaart.

Zo biedt autofabrikant Daimler werknemers de mogelijkheid om als ze op vakantie zijn binnenkomende mailtjes automatisch te laten verwijderen. Bij Volkswagen worden mailtjes die na kantoortijd zijn binnengekomen pas de volgende ochtend bezorgd.

In Frankrijk is het zelfs sinds 2017 in de wet opgenomen dat werknemers het recht hebben om buiten werktijd onbereikbaar te zijn. Vorig jaar kwam de PvdA ook met een dergelijk voorstel. Kamerlid Gijs van Dijk noemt deze cao-afspraak dan ook "goed nieuws'. Hij wil dat alle werknemers de mogelijkheid krijgen op het recht op onbereikbaarheid.

Werkstress is volgens Van Dijk "een van de grootste ziekmakers" van deze tijd. "Als je thuis bent, na een drukke werkdag, wil je namelijk kunnen bijkomen en tijd aan je gezin kunnen besteden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl