NOS NieuwsAangepast

PvdA wil dat je na je werk gewoon onbereikbaar mag zijn

De PvdA wil dat werknemers een "recht op onbereikbaarheid" krijgen. Lijsttrekker Asscher zegt op Facebook dat bij modern werken ook moderne bescherming hoort. "Van hard werken wordt niemand ziek, maar van te hard werken wordt iedereen ziek."

Volgens Asscher bekijken of beantwoorden veel mensen uit schuldgevoel of door groepsdruk ook laat in de avond nog hun werkmail of apps van collega's en leidt dat tot stress. Hij benadrukt dat het gevaarlijk kan zijn om altijd te werken.

De PvdA-lijsttrekker wil geen verbod op thuiswerken in de avond of in het weekend. Maar hij vindt dat de keus aan de werknemer moet worden gelaten. Asscher wil dat werkgevers met meer dan 50 werknemers met vakbonden of ondernemingsraden overleggen over "een redelijk gebruik van IT-apparatuur".

Asscher wijst erop dat in Frankrijk werknemers het recht hebben om niet "verbonden" te zijn.

Mensen kunnen echt lijden onder een informatiestroom.

Stefan van der Stigchel

Over dat Franse initiatief sprak NOS op 3 vorige maand met psycholoog Stefan van der Stigchel van de Universiteit Utrecht. "Als je telkens wordt afgeleid door die werkgerelateerde prikkels - even snel dat mailtje beantwoorden, even die collega terugbellen - moet je je constant opnieuw focussen op je privéomgeving", zei Van der Stigchel. "Mensen kunnen echt lijden onder die informatiestroom."

Op onze Facebookpagina zegt iemand dat je geen PvdA hoeft te stemmen "om gewoonweg je telefoon niet op te pakken". Dat is ook de tip die Van der Stigchel heeft: "Spreek met jezelf een bepaalde tijd af als je thuis bent. Bijvoorbeeld dat je pas een uur later weer je werkmail mag checken en dat je je eerst moet richten op je thuissituatie. Een timer instellen op je mobiel kan daarbij helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl