Kantoorlui met hun mobieltjes
Aangepast

Mailt je baas in de avond? In Frankrijk hoef je niet meer te reageren

Plof je op de bank na een lange dag werken, komt net dat mailtje binnen van je baas waar je op moet reageren. In Frankrijk hoeft dat vanaf vandaag niet meer. Daar is een nieuw wetsartikel in werking getreden, waarin staat dat werknemers het recht hebben om helemaal offline te zijn in hun privétijd. Daarmee is Frankrijk het eerste land dat dat wil afdwingen.

De reden is een onderzoek dat de Franse minister van werkgelegenheid liet uitvoeren in 2015. Daarin werd gewaarschuwd voor burn-out, slapeloosheid en relatieproblemen doordat je ook buiten kantoortijden nog met je werk bezig bent.

Zit jij thuis nog vaak mailtjes af te handelen voor je werk?

Toch betekent het nieuwe wetsartikel niet dat iedere Fransman of Française straks helemaal in de chill mode kan na het werk, vertelt correspondent Frank Renout. "Het is best vrijblijvend. Allereerst moet elk bedrijf met meer dan 50 werknemers zelf met hen afspreken wanneer ze wel en niet hoeven te werken buiten kantoortijden."

Ten tweede kan een bedrijf pas gestraft worden als je als werknemer naar de rechter stapt. "En dan moet je nog aantonen dat je bijvoorbeeld een burn-out hebt doordat je baas je altijd 's avonds belt."

Er is in Frankrijk daarom wat discussie over het nieuwe wetsartikel. "En ook in het buitenland wordt er lacherig op gereageerd", zegt Frank. "Zo van: daar heb je die Fransen weer die minder willen werken."

Daar heb je die Fransen weer die minder willen werken.

Frank Renout over reacties uit het buitenland

Maar volgens Stefan van der Stigchel, psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, is 't zeker een stap in de goede richting. "We weten dat er een bepaalde honger is naar die werkmailtjes en die blijft ook gewoon. Door verplicht offline te zijn weet je dat je niet meer kán kijken en daardoor blijf je geconcentreerd op de taken in je privéleven."

En dat is volgens hem nodig. "Als je telkens wordt afgeleid door die werkgerelateerde prikkels - even snel dat mailtje beantwoorden, even die collega terugbellen - moet je je constant opnieuw focussen op je privéomgeving. Mensen kunnen echt lijden onder die informatiestroom."

Te veel prikkels...

Tot er in Nederland een wet is die 'het recht op offline zijn' afdwingt, heeft Stefan daarom een tip. "Spreek met jezelf een bepaalde tijd af als je thuis bent. Bijvoorbeeld dat je pas een uur later weer je werkmail mag checken en dat je je eerst moet richten op je thuissituatie. Een timer instellen op je mobiel kan daarbij helpen."

Deel artikel: