Bloemen bij het kantoor van Derk Wiersum
NOS Nieuws

Politie verder onder druk door extra beveiliging na moord op Derk Wiersum

De extra beveiligingsmaatregelen na de moord op advocaat Derk Wiersum leggen extra druk op de politie en zullen in de hele organisatie worden gevoeld, schrijft de politie in een persbericht. Tientallen personen en locaties in het hele land moeten beter worden bewaakt.

Korpschef Erik Akerboom doet daarom een "klemmend beroep" op zijn collega's om de gaten die in de roosters vallen op te helpen vullen. "De rechtsstaat staat onder druk. We zetten alles op alles om betrokkenen bescherming te bieden en te zorgen dat de rechtsgang kan worden vervolgd."

Verzwaring

De maatregelen zijn een gevolg van de opdracht van minister Grapperhaus om te bekijken of en hoe de beveiliging van personen en locaties moet worden uitgebreid of anderszins aangepast. Dat betekent een verzwaring van de politietaken.

Omdat het gaat om een forse opgave die alle eenheden treft, is een Team Grootschalig Beveiligen en Bewaken opgericht. Over de inhoud van maatregelen en de benodigde capaciteit doet het korps vanuit het oogpunt van veiligheid geen mededelingen.

Begrip

Voorzitter Rob den Besten van de Centrale Ondernemingsraad heeft begrip voor de maatregelen maar vraagt zich ook af wat er dan blijft liggen. "Dat is wel een vraag die bij mij leeft: wat gaan we nu als politie niet meer doen?"

"We vragen een extra inspanning van collega's, die toch al onder druk staan door de krappe bezetting en de aard van hun werk. Maar als politie staan we pal voor de waarden van de rechtsstaat. We kunnen niet anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl