Marokkaanse Nederlanders bij een mars in 2018 in Rotterdam tegen corruptie, discriminatie en economische malaise in de Rif
NOS Nieuws

Marokkaanse Nederlanders: bevrijd ons van dubbele nationaliteit

Een groep Marokkaanse Nederlanders wil dat de Nederlandse overheid en samenleving hen steunen bij hun strijd voor afschaffing van de dubbele nationaliteit. In een manifest schrijven ze dat ze niet uit vrije wil voor de Marokkaanse nationaliteit hebben gekozen en dat die nationaliteit onlosmakelijk verbonden is met angst en onvrijheid.

Het manifest staat onmiddellijk op de politieke agenda. D66-Kamerlid Jan Paternotte zegt op Twitter dat hij het kabinet vanmiddag zal vragen om Marokkaanse en ook Turkse Nederlanders hulp te bieden bij het afstand doen van hun (tweede) nationaliteit.

Nooit vrij

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat Nederland een verdrag sloot met Marokko om arbeidsmigranten naar Nederland te halen. Marokko laat die arbeidsmigranten niet los, zeggen de ondertekenaars van het manifest. "Marokko heeft een scala aan instituties in het leven geroepen om Marokkanen in Nederland te bespioneren, te intimideren, te verleiden, te rekruteren, te corrumperen."

Het gevolg is onder meer dat Nederlanders met een Marokkaanse nationaliteit zich niet vrij voelen om mensenrechtenschendingen in Marokko aan de orde te stellen, zoals de behandeling van activisten en de achterstelling van bewoners van het Rifgebergte.

Marokko stelt zich op het standpunt dat het aan anderen geen verantwoording hoeft af te leggen over de behandeling van zijn onderdanen, ook niet aan Nederland. Het gevolg is dat bijna 400.000 Marokkaanse Nederlanders nooit vrij kunnen zijn van de bemoeienis, controle en wetten van Marokko, staat in het manifest. "Of het nou gaat om geboorte, naamgeving, huwelijk, echtscheiding, reizen, seksuele oriëntatie, religie, secularisme en sterven en eren; wij houden rekening met de Marokkaanse wetten en straffen."

Tweets van journalist Nadia Ezzeroili, een van de ondertekenaars

Het manifest is door twaalf Marokkaanse Nederlanders ondertekend. Dat zijn er niet veel, maar heel veel mensen durven uit angst niet openlijk te zeggen dat ze erachter staan, zei ondertekenaar Habib el Kaddouri in het NOS Radio 1 Journaal. "Als je echt een gesprek met ze voert op een veilige en vertrouwde manier, komen ze tot de conclusie dat er iets moet gebeuren met die verplichte Marokkaanse nationaliteit."

Dat in Nederland opgegroeide profvoetballers graag voor het Marokkaanse nationale elftal spelen, doet daar niets aan af. "Marokko is er vroeg bij om deze jongens te paaien en voor zich te winnen. Daar zit echt een machinatie achter. De Marokkaanse voetbalbond is hier actief, heeft hier scouts en praat op officials en familie in. Dat is niet heel onschuldig. Het lijkt een keuze van de individuele voetballer, maar er zit een hele strategie en plan van aanpak achter."

Regeerakkoord

In het regeerakkoord staat dat nakomelingen van migranten in de toekomst voor één nationaliteit moeten kiezen. De ondertekenaars van het manifest juichen dat toe.

Sinds 2014 registreert de Nederlandse overheid al geen tweede nationaliteiten meer. Toenmalig minister Plasterk besloot daartoe naar aanleiding van een lobby die in 2010 begon met een ingezonden stuk in de Volkskrant. Maar het beëindigen van de registratie betekent niet dat de dubbele nationaliteiten daarmee verdwenen zijn, omdat de Marokkaanse wet nog altijd hetzelfde is. De schrijvers van het manifest van vandaag hopen daarin verandering te brengen.

De publicatie van het manifest valt samen met een debat vanavond in het Amsterdamse debatcentrum de Balie over de invloed van Marokko op Nederlanders met een dubbele nationaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl