NOS Nieuws

Lucht kleurt bloedrood in Indonesië: 'Dit is negatief spectaculair'

Het is een spectaculair gezicht: overal waar je kijkt is de lucht bloedrood in de Indonesische provincie Jambi. ''Maar dit is negatief spectaculair", waarschuwt weerman Gerrit Hiemstra. De bijzondere kleur wordt namelijk veroorzaakt door de hevige bosbranden die op het eiland woeden.

Door de branden zitten er zoveel asdeeltjes in de lucht, dat het zonlicht wordt weerkaatst. ''Alleen de rode deeltjes van het zonlicht komen nog door het roet heen", legt Hiemsta uit. Hij vergelijkt het natuurverschijnsel met een rode ondergaande zon. ''Die zien we wel vaker. Maar de rode lucht is bijzonder en wordt veroorzaakt doordat de vervuiling nu dicht op de grond zit, in plaats van hoog in de lucht."

De bloedrode lucht is in deze video te zien:

De lucht kleurt rood boven Indonesië door bosbranden

In grote delen van Indonesië speelt alles zich af in 'sepia-kleuren', zegt Indonesië-correspondent Annemarie Kas. Vorige week bezocht ze het eiland Borneo. ''Je hele zicht is beperkt door de deken van rook", zegt ze. Ook merkt ze de branden aan het schurende gevoel in haar keel.

De asdeeltjes zijn erg ongezond, volgens Hiemstra. ''Het is pure luchtvervuiling." Mensen met longproblemen kunnen eraan doodgaan. ''Het zou me niks verbazen als dit leidt tot een hoger sterftecijfer."

Het vuur heeft dit jaar al tot veel problemen geleid in Indonesië. Daar gaan in de droge seizoenen, vanaf mei, vaker grote stukken regenwoud in vlammen op. Vliegtuigen moeten soms aan de grond gehouden worden en duizenden scholen op het eiland zijn inmiddels uit voorzorg gesloten.

Naar schatting zijn de afgelopen maanden 150.000 mensen behandeld vanwege ademhalingsproblemen. Op sommige plekken zijn scholen dicht en moeten bewoners een mondkapje dragen. Ook zijn er bijna 200 mensen opgepakt, omdat de branden vaak worden aangestoken door kleine boeren en plantagehouders die land willen vrijmaken voor de landbouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl