Singapore is gehuld in een dikke smog
NOS Nieuws

Dikke smog in Singapore door bosbranden op Sumatra

Singapore is gehuld in een grijze mist van smog die de luchtkwaliteit in de stad voor het eerst in drie jaar heeft gedrukt tot het niveau 'ongezond'. Volgens het nationaal milieuagentschap van de stadstaat wordt de smog veroorzaakt door de rook van de bosbranden op Sumatra die door de wind naar het oosten wordt geblazen.

Veel mensen in Singapore kozen er vandaag voor om thuis te blijven. In Maleisië, direct ten noorden van Singapore, hielden honderden scholen hun deuren dicht.

Maleisië kondigde eerder aan dat premier Mahathir Mohamad in een brief aan de Indonesische autoriteiten zijn zorgen over de branden op Sumatra kenbaar zou maken. Indonesië kaatste de bal terug door erop te wijzen dat er ook branden woeden in Maleisië zelf.

Brandstichters vervolgd

Elk jaar ontstaan in het droge seizoen problemen door de rook van de uitgebreide bosbranden in de regio. De branden zijn meestal aangestoken door kleine boeren en plantagehouders die land willen vrijmaken voor bebouwing. De regering in Jakarta heeft bekendgemaakt dat dertig ondernemingen vervolgd zullen worden als afschrikwekkend voorbeeld voor andere die stukken oerwoud willen afbranden.

Indonesische militaire bestrijden een bosbrand op Sumatra

Uit Indonesische satellietinformatie blijkt dat er 1231 brandhaarden zijn op Sumatra en 1850 op Borneo. In Maleisië woeden zo'n 600 branden. In zes provincies in Indonesië, met een populatie van 23 miljoen, zijn grote zorgen over de luchtkwaliteit. De noodtoestand is er uitgeroepen vanwege de rookoverlast en het gevaar voor de volksgezondheid.

De autoriteiten hebben in totaal 9000 man ingezet om de bosbranden te bestrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl