NOS NieuwsAangepast

Rellen en brandstichting in Indonesische provincie Papoea

In de stad Wamena in de Indonesische provincie Papoea hebben honderden demonstranten huizen, winkels en regeringsgebouwen in brand gestoken. Veiligheidstroepen proberen de orde te herstellen. Daarbij is geweervuur gehoord.

Op Twitter zijn videobeelden te zien:

De politie zegt tegen persbureau Reuters dat de politie en het leger willen voorkomen dat de onrust zich verder verspreidt. Het vliegveld van Wamena is gesloten.

In de provincie Papoea is het al weken onrustig. De onrust ontstond nadat Papoea's die op Java studeren racistisch waren bejegend. Op een filmpje was te zien dat militairen in de stad Soerabaya op Java een slaapzaal met Papoea-studenten bestormden en hen daarbij uitmaakten voor "apen en honden".

Indonesië stuurde duizenden politiemensen en militairen om de orde te herstellen en de toegang tot internet wordt geregeld geblokkeerd.

Gerucht over leraar

De situatie leek juist onder controle. De nieuwe rellen volgen op het gerucht dat een niet-inheems middelbare schoolleraar op Papoea, een leerling "aap" noemde. Volgens de chef van de politie in Wamena is het gerucht een verzinsel, bedoeld om de onrust weer aan te wakkeren.

Onder Papoea's heerst al tientallen jaren een onafhankelijkheidsstreven. Hun grondgebied valt sinds 1963 onder gezag van Indonesië. Het maakte net als de rest van Indonesië deel uit van Nederlands-Indië, maar Nederland weigerde het bij de soevereiniteitsoverdracht in 1949 aan de Republiek Indonesië af te staan en stichtte er de kolonie Nederlands Nieuw-Guinea. Pas toen er oorlog met Indonesië over dreigde, gaf Nederland zijn 'laatste bastion in de Oost' op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl