Reuters
NOS Nieuws

Rellen in West-Papoea na 'belediging' Indonesische vlag door studenten

In West-Papoea zijn al twee dagen rellen bij demonstraties naar aanleiding van een mogelijk racistisch incident op Java. Studenten in verschillende steden in de Indonesische provincie gooiden met stenen, blokkeerden wegen en staken gebouwen in brand. De hevigste rellen waren in de provinciale hoofdstad Manokwari en in Sorong.

De relschoppers zijn boos om de arrestatie van 43 Papoea studenten in Surabaya, op Java. De studenten zouden op de Indonesische onafhankelijkheidsdag, afgelopen zaterdag, de Indonesische vlag in een riool hebben gegooid.

De politie ontruimde daarna een studentenhuis waar Papoea's wonen, zette daarbij traangas in en hield de studenten aan. Volgens lokale media schreeuwde een menigte ondertussen racistische leuzen naar de studenten. Zo werden die apen genoemd. De studenten werden later weer vrijgelaten.

Verlangen naar onafhankelijkheid

Bij de betogingen in West-Papoea lopen de emoties hoog op. Demonstranten roepen separatistische leuzen en zwaaien met de Morgenster, de vlag die de onafhankelijkheidswens van Papoea symboliseert. Het tonen van de vlag is verboden in heel Indonesië.

Op sociale media staan video's van een parlementsgebouw in Manokwari en een terminal op het vliegveld van Sorong, die allebei in brand stonden:

Jakarta stuurde vandaag 200 extra politiemensen naar West-Papoea en vertraagde internetverbindingen, naar eigen zeggen om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. De politie is ook op zoek naar 250 gevangenen die gisteren ontsnapten nadat demonstranten de gevangenis in Sorong in brand hadden gestoken.

Papoea kent al decennialang een sterke weerzin tegen het Indonesische gezag. Al sinds 1963 bestaan er separatistische groeperingen op het Indonesische deel van het eiland Nieuw-Guinea, dat veel goud en andere natuurlijke bronnen rijk is. Volgens Human Rights Watch maken Indonesische veiligheidsdiensten zich schuldig aan mensenrechtenschendingen in de provincie.

Gisteren sprak de gouverneur van Papoea, Lukas Enembe, duizenden mensen toe. "Waarom moeten mensen zich na 74 jaar Indonesische onafhankelijkheid nog steeds gedragen zoals ze deden in de koloniale tijd?" vroeg hij zich af. De gouverneur riep de demonstranten op om kalm te blijven en vroeg de Indonesische politie om geen eigenrichting of geweld tegen Papoea's toe te staan.

Kijk naar de video van zijn toespraak in deze tweet van mensenrechtenadvocaat Veronica Koman:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl