NOS Nieuws

Roep om referendum voor West-Papoea blijft klinken

De onrust die vorige week in het Indonesische West-Papoea uitbrak, is nog niet geluwd. Volgens een Indonesische mensenrechtenadvocaat zijn in de stad Sorong weer mensen de straat op gegaan. Op een video die door haar is verspreid zijn demonstranten te zien die oog in oog met de oproerpolitie 'Papoea Merdeka' (vrijheid voor Papoea) roepen.

In de Javaanse stad Bandung demonstreerden studenten uit West-Papoea. Ze willen dat er een referendum komt waarin de bevolking van West-Papoea zich voor of tegen onafhankelijkheid kan uitspreken.

Gisteren werd in meerdere steden in West-Papoea voor onafhankelijkheid gedemonstreerd. De deelnemers droegen vlaggen mee met een ster, een verboden symbool voor het onafhankelijkheidsstreven. Veel demonstranten waren gewapend met stokken en pijl en boog.

West-Papoea is een deel van de voormalige Nederlandse kolonie Nederlands-Nieuw-Guinea, die na het onafhankelijk worden van Nederlands-Indië in 1949 bij Nederland bleef horen. Onder druk van de internationale gemeenschap en een oorlog vertrokken de Nederlanders in 1962.

Zeven jaar later werd het voormalige Nederlands-Nieuw-Guinea na een omstreden referendum aan Indonesië toegewezen. Veel Papoea's voelen zich achtergesteld en een deel van hen streeft naar onafhankelijkheid.

Reuters
Ook in de stad Mimika braken vorige week onlusten uit

Aanleiding voor de onlusten is de gewelddadige arrestatie van studenten uit West-Papoea, vorige week in Jakarta. Die zouden op de Indonesische onafhankelijkheidsdag, 17 augustus, de Indonesische vlag in een riool hebben gegooid. Bij hun arrestatie zouden de studenten door omstanders racistisch zijn bejegend.

Uit protest gingen in verschillende steden in West-Papoea studenten de straat op. Ze gooiden met stenen, blokkeerden wegen en staken gebouwen in brand, onder meer in Sorong. Jakarta stuurde 1200 extra agenten naar West-Papoea om de onrust te bedwingen en sloot het internet af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl