Geen bestorming, maar dansen bij Area 51
NOS NieuwsAangepast

Rustige 'bestorming' van Area 51: 'Ze zijn hier om lol te maken'

De aangekondigde 'bestorming' van de luchtmachtbasis Area 51 in de Amerikaanse staat Nevada is vooral rustig verlopen en had een feestelijk karakter, zegt de politie.

Er zijn in totaal vijf mensen opgepakt, vanwege het betreden van het terrein van de basis (dat is streng verboden), aanstootgevend gedrag en alcoholmisbruik.

Zo'n twee miljoen mensen hadden zich opgegeven voor een Facebook-evenement om de basis te bestormen. In de praktijk zijn slechts enkele duizenden mensen naar de basis toegekomen, die vooral alcohol dronken en feestvierden.

Verkleed

Volgens lokale autoriteiten kwamen de aanwezigen, van wie sommigen verkleed waren in ruimtepakken of als aliens, alleen maar om te zien wat er zou gebeuren. "Ze zijn hier om lol te maken."

Sommige mensen beweren dat er op het terrein ufo's en buitenaardse wezens te zien zijn. Op het in de oproep genoemde tijdstip van 15.00 uur lokale tijd waren er ongeveer 150 nieuwsgierigen bij de zwaar bewaakte ingang van het complex, maar van een bestorming was geen sprake.

Enkele tientallen mensen hadden zich verzameld aan het hek van de zwaarbewaakte basis:

'Willekeurige mensen in gekke kostuums, wie wil dat nou niet meemaken?'

De Amerikaanse luchtmacht had van tevoren nadrukkelijk gewaarschuwd om het terrein niet te betreden. Er worden vliegtuigen getest en manschappen getraind, maar het complex was lange tijd omgeven met geheimzinnigheid en geruchten. Pas in 2013 gaf de overheid het bestaan ervan officieel toe. Er werden toen archieven openbaar van de inlichtingendienst CIA, waaruit bleek dat er in het diepste geheim aan spionagevliegtuigen werd gewerkt.

Vorige week werden twee Nederlandse youtubers opgepakt voor het betreden van Area 51. Ze hadden camera's, een laptop en een drone bij zich om opnamen van het gebied te maken. Ze zeiden zelf dat ze geen kwade bedoelingen hadden, maar een Amerikaanse rechtbank veroordeelde hen tot het betalen van een boete van 4560 dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl