Nabestaanden duikongeval Curaçao willen zwaardere eis: dood door schuld
Nabestaanden van de 23-jarige marineduiker die in 2015 omkwam bij een duikongeluk op Curaçao, willen dat vier betrokken militairen worden vervolgd wegens dood door schuld. Dat is een zwaardere aanklacht dan waar het Openbaar Ministerie op inzet in de rechtszaak.
De nabestaanden beginnen een klachtenprocedure bij het gerechtshof, werd vandaag bekend tijdens de eerste rechtszitting. Ze hopen het OM zo te dwingen de beschuldiging te verzwaren.
Nu beschuldigt het OM de vier verdachten ervan dat ze de veiligheidsvoorschriften niet volgden, met dodelijk afloop. Na onderzoek oordeelden de aanklagers dat vervolging wegens dood door schuld te zwaar is. Maar de nabestaanden vinden dat alleen die classificatie terecht is.
"Het is een pittige aanklacht", zegt de advocaat van de nabestaanden op NPO Radio 1. "Maar het is ook pittig wat er is gebeurd: er zijn fouten gemaakt, blijkt uit het rapport." Bepaalde regels en procedures waren niet nageleefd, werd geconcludeerd na een intern onderzoek vorig jaar.
Mijn cliënt is degene die haar op 43 meter van de bodem heeft gehaald.
Het ongeluk gebeurde toen slachtoffer Mandy Groenewoud een duik van veertig meter diep maakte. Tijdens de duik liet ze weten dat er water in haar duikbril liep, kort daarna viel de communicatie uit. De duikers waren daarna afhankelijk van de zogeheten seinlijn.
Het OM zegt dat de duikoefening volgens protocol had moeten worden afgebroken zodra de communicatie uitviel. Ook zou er nadien onvoldoende contact met Groenewoud zijn geweest. Een reddingsactie bleek uiteindelijk tevergeefs.
Enorme impact
De eis voor een zwaardere aanklacht komt hard aan bij de verdachten. "Mijn cliënt is degene die haar op 43 meter van de bodem heeft gehaald", zegt de advocaat van een van de aangeklaagde militairen. "Zij heeft ook tot het laatste moment contact met haar gehad. Dat heeft een enorme impact. Als er dan dood door schuld wordt neergelegd (...). Mijn cliënt snapt er helemaal niets van."