ANP
NOS Nieuws

Militairen vervolgd voor dood marineduiker op Curaçao

Drie militairen worden vervolgd voor een duikongeval waarbij in november 2015 een marineduiker om het leven kwam. Volgens het OM hebben ze dienstvoorschriften overtreden waardoor er een levensgevaarlijke situatie kon ontstaan.

Het duikongeval gebeurde bij Curaçao. Het slachtoffer was de 23-jarige Mandy Groenewoud, die een duik van veertig meter diep maakte. Tijdens de duik liet ze weten dat er water in haar masker liep, kort daarna viel de communicatie uit en waren de duikers afhankelijk van de zogeheten seinlijn. Aan het eind van de duiktijd reageerde ze niet meer en werd een reddingsactie gestart, maar tevergeefs.

Protocol geschonden

Het OM zegt dat de duikoefening volgens protocol had moeten worden afgebroken zodra de communicatie uitviel. Ook hielden de drie daarna onvoldoende contact met het slachtoffer.

De verdachten werken allen bij de marine. Het zijn een 49-jarige vrouw, een man van 51 en een man van 44.

In juni van dit jaar kwam uit een intern onderzoek bij defensie al naar voren dat de marine steken heeft laten vallen. Procedures werden niet goed nageleefd en ook aan de voorbereiding op de duik schortte het een en ander.

Michael Ruperti is advocaat van de nabestaanden. Die hebben volgens hem gelaten gereageerd op het besluit van het OM. "Ze hebben hun dochter er niet mee terug en gaan ervan uit dat niemand, dus ook de drie collega's niet, opzettelijk heeft gehandeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl